Ciorbă săsească cu agrișe și rasol de porc, pentru zile însemnate

Ciorbă săsească cu agrișe și rasol de porc, pentru zile însemnate

Comunitatea din Șura Mică și-a prezentat cultura și tradiția culinară la evenimentul „ASTRA Multicultural”.

În acest sfârșit de săptămână, sub deviza „ASTRA – uniți prin cultură!”, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, se desfășoară cea de a cincea ediție a evenimentului „ASTRA Multicultural”, care aduce în prim plan frumusețea valorilor multietnice prin animații culturale în gospodăriile-muzeu, ateliere interactive, muzică, dansuri, meșteșuguri, dansuri și gastronomie.

Comuna Șura Mică, locul de baștină al „cozonacului la metru”, dar și al altor bunătăți de zile mari, a reprezentat Țara Secașelor prin preparate culinare tradiționale: cozonac cu nucă, cozonac cu urdă și stafide, lichiu cu varză și lichiu cu ceapă oferite de Paty Turean.

La Târgul de țară, bucătarul Dani Rodean a preparat ciorba cu agrișe și rasol de porc, pe care sașii o pregăteau „de Anul Nou sau la alte zile însemnate: nunți, botezuri și la alte sărbători”.

Ciorbă săsească cu agrișe și rasol de porc

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 1 kg pulpă de porc
  • 0,5 kg morcovi
  • 2 cepe
  • 200 g țelină
  • 2 gulii
  • 100 g agrișe
  • 4 buc. ardei gras roșu și galben
  • 0,7 kg cartofi
  • 1 legătură pătrunjel verde
  • 2 ouă
  • 2 linguri făină
  • 50 ml ulei
  • 2 linguri smântână
  • sare
  • piper

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Se călesc în ulei legumele: ceapa, morcovii, țelina și ardeii.
  2. Carnea se pune la fiert în apă, iar când e fiartă, se scoate din ciorbă și se adaugă legumele călite. Acestea se lasă la foc mic o oră, apoi se pun cartofii și gulia tăiate mai mari. După 15 minute se adaugă agrișele și se mai lasă la foc pentru încă 10 minute.
  3. După ce ciorba se ia de pe foc, se adaugă o dresătură din ou, făină și smântână și se adaugă frunzele de pătrunjel mărunțite.

[/directions]

La „ASTRA Multicultural”, turcii au gătit chifteluțe cu linte și salată de cartofi, croații – papricaș carașovenesc cu mălai, rușii lipoveni au îmbiat turiștii cu storgeag, ucrainenii, cu plachie cu crap, maghiarii au pregătit tocăniță cu piper și cartofi, dar și kurtoskalacs, oierii din Mărginimea Sibiului au preparat unt la bădău și au oferit spre degustare niște lactate ca la stână, sașii au venit cu supă de mere și plăcintă de rabarbăr, iar rromii din Ighișu Vechi i-au întâmpinat pe vizitatori cu șahaimas – varză cu carne.

Răspunde