Chef Nico Lontraș și micile secrete care îți vor face viața mai frumoasă!

Chef Nico Lontraș și micile secrete care îți vor face viața mai frumoasă!

Cât de importante sunt condimentele și ierburile aromatice pentru un preparat gustos? Cum le obținem, cum le păstrăm și cum le folosim? Ce ingrediente preferă Chef Nico Lontraș și care sunt sfaturile sale pentru a obține echilibrul mult dorit în farfurie?

„Sfatul meu este să gustăm clipa, să pregătim cele mai delicioase mâncăruri, cu condimente potrivite, să încercăm să gătim puțin altfel, folosind plantele aromatice”, ne îndeamnă celebrul chef din Mediaș.

Acesta consideră că ierburile și mirodeniile sunt vitale pentru gust în procesul de gătit, însă, atenție, aceste arome pot fi adesea folosite greșit sau pierdute în și prin gătit. Procesul de utilizare a fiecărei plante sau mirodenii variază în funcție de natura acesteia.

Chef Nico Lontraș: „De obicei, condimentele puternice, precum ardeiul iute sau cardamomul, sunt adăugate la începutul gătitului și se adaugă ierburi aromatice la sfârșit, pentru a păstra prospețimea lor și aroma lor la maxim. Gustul ierburilor aromatice delicate, cum ar fi pătrunjelul sau coriandrul, se disipează rapid când sunt gătite mult timp, deci este o idee bună să le adăugați chiar și după ce ați oprit căldura. Dacă vă doriți o aromă mai pronunțată de plante, cât și o aromă mai delicată și proaspătă, adăugați jumătate din ierburi în timpul gătitului și jumătate după ce ați terminat de gătit. Nu vreau să sune ca o regulă, pentru că sunt adeptul «orice regulă poate fi încălcată» în gătit, așa că recomandarea mea este să experimentați.”

La noi, plantele aromatice se găsesc la cea mai bună calitate uscate sau proaspete, dar doar frunzele și părțile mai verzi ale plantei sunt considerate ierburi aromatice – semințele, coaja, rădăcinile sunt considerate condimente.

„În restaurantele în care lucrez, cumpărăm multe ierburi proaspete și le depozităm în frigider cu un prosop de hârtie ușor umed înfășurat în jurul tulpinilor sau pus peste containerul cu ierburi spălate. Pătrunjelul, mărarul, leușteanul, coriandrul și busuiocul se păstrează foarte frumos și proaspăt așa chiar și o săptămână”, dezvăluie Nico Lontraș.

Sfaturi pentru folosirea creativă a condimentelor și plantelor aromatice

  • Ierburile uscate sunt cele mai bune atunci când sunt utilizate cu ulei (sau unt, grăsime) sau apă – în acest fel pot infuza ulei sau lichid de gătit.
  • Busuiocul se găsește atât în ​​stare proaspătă, cât și în cea uscată. Există și multe soiuri, deși busuiocul dulce pare să fie cel mai des întâlnit. „Când folosesc busuioc uscat, folosesc mereu mai mult decât cererile din rețetă. Busuiocul merge foarte bine cu roșii, brânzeturi ușoare și carne de porc. Îmi place foarte mult cu carnea de porc”. Busuiocul este ingredientul principal în pesto și este folosit extensiv în bucătăria mediteraneană.
  • Menta este ca o bomboană proaspătă, puternică și dulce. Aceasta se găsește în mai multe arome – unele cu gust cum ar fi lămâia și unele sunt mai calde sau mai picante. Menta este uimitor de ușor de crescut, se răspândește rapid și are nevoie de foarte puțină grijă. De asemenea, menta este foarte versatilă, se poate folosi în hummus, cu ciocolată, în ceai, în băuturi alcoolice (cum ar fi mojitos), amestecate în salată de fructe, cu carne, mazăre etc.
  • Oregano este o plantă uimitor de proaspătă, este piperat, aromat cu gustul pământului. Este cel mai folosit în special în bucătăria mediteraneană și mexicană. „Produsele cu care ne-am obișnuit să-l identificăm sunt pizza și paste, dar el are un potențial mult mai mare. Este minunat peste legume, cu tocană de vită, în sosuri, cu carne și pește, cu fasole. Îl iubesc cu brânză, în salatele cu roșii de vară, de la noi, în sosurile de roșii sau în dressing-uri alături de ulei de măsline și zeamă de lămâie și usturoi.”
  • Pătrunjelul este „probabil cel mai faimos dintre toate ierburile și cel mai folosit la noi, zic eu. Eu prefer pătrunjelul cu frunză plată versus cel creț. Are un gust mai proaspăt, mai verde”. Poate fi folosit pentru a condimenta supele, tocanele, sosurile etc.
  • Rozmarinul este foarte bun uscat sau proaspăt. Proaspăt are o aromă mai puternică de pin. „Eu îl folosesc cel mai mult la marinade sau în timpul grătarului – când este așezat în cărbuni, acesta oferă o aromă excelentă cărnii și legumelor. Îmi place, de asemenea, cu cartofi la cuptor cu mult unt.”

În vara anului 2018, după aproape doi ani de documentare, cercetare și experimente, profesoara Aurelia Rusu și dr. farmacist Ladislau Rosenberg și-au lansat la Mediaș cartea “Bucate gustoase cu condimente alese”, iar Chef Nico Lontraș este cel care a prezentat volumul. „Alimentele sunt întotdeauna mai bune când sunt condimentate corespunzător și această carte vine și ne arată exact asta, cum să folosim condimentarea cu plante aromatice corect. Vă veți bucura de mai mult gust odată ce veți înțelege și stăpâni elementele de bază pentru plante și condimente. Mâncarea va avea un gust mai bun, va mirosi mai bine și va impresiona prietenii și familia”, spune Lontraș, în prefața lucrării.

Răspunde