Sărbătoarea Deltei în Dumbrava Sibiului: cum se prepară malasolca și ciorba de pește lipovenească

Sărbătoarea Deltei în Dumbrava Sibiului: cum se prepară malasolca și ciorba de pește lipovenească

Muzeul ASTRA organizează în acest sfârșit de săptămână o serie de ateliere interactive gastronomice în cadrul evenimentului „Sărbătoarea Deltei”, ajuns la ediția a IV-a.

Trei pescari lipoveni și ucraineni din Delta Dunării vor pescui cu setca și vintirele prin lacul din muzeu și vor prezenta rețete culinare vechi din satele Mila 23, Letea și Caraorman.

„Vor fi trei zile în care vom reliefa povestea pescuitului, a pregătirii peștelui și a preparatelor tradiționale din pește alături de lipoveni și ucraineni din satele Deltei. Începem cu malasolcă, un fel de rasol din pește. Mâncarea cunoscută la haholi și la lipoveni drept malasolca înseamnă cartofi fierţi în coajă, peşte şi mujdei. Cartofii se fierb în coajă, cu puţină sare. Separat, se fierbe peştele proaspăt cu sare. Rolul sării în fierberea peştelui este foarte important. Sarea se adaugă încă de la început, astfel peştele nu se «împrăştie» în apă. Pe timp de iarnă, se folosea peştele sărat, ţinut în apă în prealabil. Mujdeiul se prepară mai consistent și se presară peste peștele fiert. Vom continua cu o ciorbă de pește ca-n Delta Dunării: ceaunul pentru ciorbă este pus pe foc, pe jumătate umplut cu apă. Se adaugă legumele proaspete de grădină tăiate nu foarte mărunt (roşii, ardei, cartofi şi ceapă) şi ceaunul este lăsat pe foc, până când legumele sunt fierte. Se adaugă peştele (îndeosebi caras, lin, crap) şi puţin oţet, pentru ca acesta să nu se sfărâme. Cu câteva minute înainte de a fi luat ceaunul de pe foc, este adăugat pătrunjelul. Ciorba este potrivită, după gust, cu câte o lingură de oțet. Recomandarea lipovenilor: prima dată se mânâncă peștele, cu mâna, apoi se consumă ciorba propriu-zisă! Evident că în prealabil se cuvine să ne spălăm pe mâini și să respectăm toate normele sanitare impuse în această perioadă specială”, a spus Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Astăzi, 26 iunie, pescarii vor prinde și vor conserva peștele între orele 8 și 12, urmând ca sâmbătă și duminică să-l pregătească la Târgul de țară din Muzeul ASTRA între orele 11 și 17.

Răspunde