Prăjitura cu rabarbăr este una dintre delicatesele bucătăriei transilvănene pe care ne-o prezintă astăzi doamna Aurelia Rusu, fondatoarea muzeului culturii săsești din Bazna.
„Iată că e din nou vremea rabarbărului, adus de sași la venirea lor în Transilvania. Folosit în multe feluri, e preferat și azi de ardeleni. Compotul e delicios, dar si prăjitura a cărei rețetă v-o dau azi e erste klasse… Aveți nevoie de: 4 ouă, 2 cănițe de zahăr, o căniță de lapte, o căniță de ulei, 4 cănițe de făină. Ouăle se separă, gălbenușurile se freacă cu zahărul și se adaugă câte puțin ulei, amestecând ca la maioneză. Se dizolvă în lapte un praf de copt și se adaugă în compoziție. În final, punem și făina și se obține un aluat pe care-l punem în tava tapetată cu ulei și făină. Să nu uităm rabarbărul, pe care, tăiat cubulețe, îl așezăm peste aluat. Ținem prăjitura la cuptor până începe să se rumenească, apoi adăugăm albușurile bătute spumă în care adaugăm și 100 g de zahăr. Mai lăsăm în cuptor până se rumenește puțin și albușul și obțineți o prăjitură delicioasă. Nu-mi rămâne decât să vă urez poftă bună!”, spune Aurelia Rusu.
Din rabarbăr, sașii mai pregăteau diferite supe sau gemuri. Noi vă recomandăm să încercați dulceața de rabarbăr produsă tradițional de familia Ganea din Mediaș.