Pâine cu migdale

Pâine cu migdale

Pâinea cu migdale este foarte potrivită pentru micul dejun.

Elise Fröhlich a consemnat în cartea sa „Bucătăria transilvăneană” (Sibiu, 1897) două rețete pentru acest preparat îndrăgit de multe generații.

Ingrediente: 6 ouă, zahăr de greutatea a 6 ouă, făină de greutatea a 6 ouă, migdale de greutatea a 6 ouă și stafide de greutatea a 6 ouă. Zahărul și gălbenușurile se bat bine, se adaugă apoi stafidele și migdalele întregi, necurățate, la sfârșit alternativ spuma de la albușuri și făina. Se pune compoziția pe o foaie de napolitană, într-o tavă, și se coace deschisă la culoare. Se taie bucățele cât este caldă. Această patiserie se ține pentru mult timp.

Sau: 1/4 kg de făină, în care s-a amestecat un vârf de cuțit de bicarbonat de amoniu și la fel de mult cremor tartari (bitartrat de potasiu), dat prin sită, se adaugă apoi 1/4 kg de zahăr, 1/4 kg de migdale necurățate, tocate, o linguriță de scorțișoară, câteva cuișoare și coaja de la o lămâie. Se adaugă 3 ouă întregi în aluat, care se formează ca o chiflă cam de mărimea unei palme, care se pune în tava unsă, apoi se unge cu ou, se presară deasupra migdale și zahăr granulat. Pâinea se coace la foc mediu și se taie înainte să fie complet răcită.

Răspunde