Obezitatea la copii

Obezitatea la copii

Obezitatea infantilă este o problemă care nu trebuie ignorată, deoarece, în timp, kilogramele în plus duc la apariţia unor probleme de sănătate specifice vârstei adulte, precum diabetul, hipertensiunea arterială sau nivelul ridicat al colesterolului.

Ladislau Rosenberg

Obezitatea la copii poate fi rezultatul unor probleme genetice şi hormonale, însă, în cele mai multe cazuri, obezitatea la copii este provocată de faptul că micuţii mănâncă prea mult şi fac prea puţină mişcare. Copiii, spre deosebire de adulţi, au nevoie de un surplus de nutrienţi şi de calorii care să le alimenteze creşterea şi dezvoltarea. Atunci când consumă caloriile de care au nevoie pentru desfăşurarea activităţilor zilnice, pentru creştere şi pentru susţinerea metabolismului, ei acumulează kilograme necesare creşterii. Însă, atunci când micuţii consumă mai multe calorii decât au nevoie pentru a creşte, ei încep să acumuleze kilograme în plus.

Tratamentul obezităţii la copii sub 7 ani care nu au probleme de sănătate presupune mai degrabă păstrarea constantă a greutăţii în perioada de creştere, decât pierderea kilogramelor în plus. Această strategie permite copilului să crească în înălţime, însă nu şi în greutate. Cu toate acestea, pentru un copil obez, menţinerea greutăţii în perioada de creştere poate fi chiar mai dificilă decât pierderea în greutate.

Tratamentul obezităţii la copiii de peste 7 ani sau cu vârstă mai mică, dar care au probleme de sănătate, constă în pierderea în greutate. Această pierdere în greutate trebuie să se facă încet, de la jumătate de kilogram pe lună, la jumătate de kilogram pe săptămână. Menţinerea stabilă a greutăţii copilului se realizează prin stabilirea unei diete sănătoase şi creşterea activităţii fizice. Activitatea fizică nu numai că ajută la arderea caloriilor, dar îi şi întăreşte oasele şi musculatura, ajutându-l în acelaşi timp să fie mai alert în timpul zilei şi să se odihnească mai bine noaptea.

Răspunde