Lada de zestre, o comoară de familie

Lada de zestre, o comoară de familie

Colecția de mobilier pictat a Muzeului ASTRA din Sibiu conține un număr important de lăzi de zestre, realizate cu precădere în Transilvania, în secolele XVIII-XX.

Lada săsească din imaginea de mai sus este una dintre cele mai vechi păstrate de muzeul sibian. Ea a fost confecționată la jumătatea secolul al XVIII-lea, din lemn de brad, tăiat, fasonat, rindeluit, asamblat și îmbinat în tehnica de tâmplărie „coadă de rândunică”, potrivit fișei întocmite de muzeograful Simona Malearov. Lada este pictată cu pensula și decorată cu o încuietoare din metal. Pe partea din față, în rând cu încuietoarea, se vede pictat anul 1755. În interiorul capacului există o inscripție gravată cu anul 1898.

Din octombrie 2016, această ladă bine meșteșugită este clasată în patrimoniul cultural național, în categoria tezaur.

„Lada de zestre este un simbol aparte pentru locuința și familia tradiționale din toate zonele etnografice ale țării, în special în relație cu ritualul nunții. Lada de zestre era piesa de mobilier pe care fata tânără o lua cu ea când pleca din casa părinților, după căsătorie. Era așezată, de obicei, la capătul patului sau pe laviță și a îndeplinit timp îndelungat rolul de dulap în case din diferite categorii sociale. Lăzile erau construite din lemn de gorun, fag sau brad, aveau ferecătură metalică, erau sculptate și/sau pictate, iar meșterii lădari se întreceau în realizarea lor”, conform Institutului Național al Patrimoniului.

Răspunde