Dietoterapia este principala metodă de tratament a pacientului obez.
Elaborarea unui program nutriţional se bazează pe faptul că fiecare individ este unic (bagaj genetic, istorie medicală, mod de viaţă) şi de aceea dieta trebuie personalizată în aşa fel încât să se furnizeze alimente sănătoase, variate, echilibrate nutriţional, în funcţie de nevoile fiecărui pacient.
Dieta cu aport caloric redus este prescrisă indiferent de vârstă, greutate sau mod de viaţă. Dieta recomandată este de obicei slab calorică, între 1200 – 1500 calorii pe zi la femei şi 1500 – 1800 calorii la bărbaţi; este mai puţin flexibilă, fiind eficace pentru acei pacienţi care au nevoie de mai mult control. Specialiştii au arătat că nu tipul de alimente ingerate produce scăderea în greutate, ci limitarea cantităţii de calorii, astfel că nu se vor interzice alimentele preferate, ci se va recomanda să se consume în cantităţi mici.
Dieta cu aport caloric foarte redus este rezervată pentru cazurile de obezitate extremă, care au nevoie de o scădere a greutăţii rapidă, şi este aplicată doar sub strictă supraveghere medicală, însă, în general, nu este recomandată. Pe termen lung, eficienţa dietei prin aport caloric redus şi a celei prin aport foarte redus este aceeaşi. De obicei, este vorba de 800 – 1200 calorii / zi. Această dietă se poate aplica pe o perioadă scurtă de timp, de regulă de 3 luni.