De la fermă la farfurie. Sibiul, în pas cu Europa

De la fermă la farfurie. Sibiul, în pas cu Europa

Utilizarea durabilă a resurselor naturale și sprijinirea producătorilor locali sunt priorități ale Comitetului European al Regiunilor, din care face parte Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.

Trecerea către un sistem alimentar mai sănătos și durabil este un element esențial al Pactului Verde European – una dintre prioritățile strategice ale Uniunii Europene. În acest sens, în ultima ședință a Comisiei pentru Resurse Naturale (NAT) din cadrul Comitetului European al Regiunilor, reprezentanții regiunilor au discutat despre utilizarea durabilă a resurselor naturale și despre sprijinul pentru comunitățile locale. Printre subiectele abordate se numără și strategia „De la fermă la consumator”, document care este parte a Pactului Verde European, și o viitoare strategie privind revigorarea zonelor rurale, care să aibă în vedere provocările cu care se confruntă acestea.

Daniela Cîmpean, președinte Consiliul Județean Sibiu: “Noua viziune a Uniunii Europene de a sprijini comunitățile rurale durabile, IMM-urile și start-up-urile în domeniul agriculturii, dar și de a exploata potențialul turismului rural este exact abordarea pe care ne-am bazat în momentul în care am decis atât includerea gastronomiei în Strategia de dezvoltare a județului, cât și înființarea noului compartiment de Dezvoltare Durabilă în cadrul CJ Sibiu. În acest context, consider că avem toate premisele necesare pentru ca proiectele pe care le vom demara să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a județului, dar și de a fi printre primele județe din țară care și-au asumat prin acțiuni concrete aderarea la Pactul Verde European.”

Consiliul Județean Sibiu are, începând din luna mai, un nou compartiment de Dezvoltare Durabilă ale cărui atribuții sunt de a identifica, sprijini și promova IMM-urile și start-up-urile la nivel județean și de a găsi cele mai bune soluții pentru dezvoltarea sustenabilă a acestora. Soluții sustenabile, documentare, dar și creativitate în atingerea țintelor sunt doar câteva dintre cele mai importante aspecte pe care Cîmpean le așteaptă de la noua echipă.

O serie de acțiuni se referă la alinierea politicilor publice, ținând cont de introducerea gastronomiei și definirea termenului de local în Strategia de Dezvoltare a județului Sibiu. În acest sens, va fi actualizat Regulamentul de Organizare și Funcționare al Pieței Volante Transilvania, aflată în subordinea Consiliului Județean.

Răspunde