Cosaș pentru o zi

Cosaș pentru o zi

Trezește-te înainte de cântatul cocoșilor și pregătește-te de clacă! Fâneața din Muzeul ASTRA trebuie cosită!


Muzeul ASTRA organizează miercuri, 1 iulie, un atelier interactiv de cosit fâneața din sectorul Textile și din lunca Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului. Muzeografi și angajați ai muzeului, împreună cu toți cei interesați, vor porni la coasă încă de la ora 7.00. De altfel, această plecare timpurie face parte din tradiția cositului, așa cum se întâmpla odinioară în satele României.

Vor fi puse la dispoziție coasele pregătite pentru toți cei care sunt dornici să lucreze în rând cu clăcașii Muzeului ASTRA.

Ca în satul de altădată, la prânz, în hotarul fâneței se va mânca slană cu ceapă.

„În vechime, cositul ierbii și a holdelor de secară avea o mare importanţă într-o gospodărie. Din timp, bărbații își planificau alături de familie pornitul coasei. Flăcăii se adunau, atunci când aveau de cosit, și începeau să culce iarba la pământ până să se scuture de rouă. Femeile, dar și mezinii familiilor adunate în clacă întorceau fânul cu furca de lemn, pentru a-l prinde soarele amiezii. Tehnicile de pregătire a coasei, alegerea lamei și a lemnului din care se face toporâștea, baterea lamei de coasă pe nicovală, trasul la gresie (sau cute – piatra de ascuțit), dar și poveștile cositului de odinioară sunt momentele pe care le retrăim la muzeu. După toate aceste etape, putem spune că suntem gata pentru a trage prima brazdă!”, descrie Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Fotografie din arhiva Muzeului ASTRA

Atelierul interactiv de cosit fâneața este o componentă a programului „Grădină și peisaj în Muzeul ASTRA”.

Răspunde