O rețetă tradițională franțuzească, pe care v-o prezentăm prin bunăvoința președintelui Euro-Toques România, chef Radu Zărnescu.
Astăzi se împlinesc 80 de ani de la capitularea Franței prin armistițiul de la Compiègne și, dacă frații noștri latini din Hexagon nu sunt tocmai renumiți pentru succesele lor militare din trecut, trebuie să recunoaștem că titlul de super-putere gastronomică l-au meritat întotdeauna pe deplin.
Prepararea cocoșului cu bere durează aproximativ 20 de minute, după care trebuie să stea pe foc 2 ore și 40 de minute.
Cocoş cu bere
[ingredients title=”Ingrediente (pentru 6 persoane)”]
- 1,5 kg cocoș tăiat în bucăți
- 300 gr slănină afumată
- 80 gr ficat de păsare
- 2 tranşe de jambon crud
- 1 litru de bere din nord
- 1 ceapă
- 1 buchet de ierburi aromatice
- 50 ml ulei
- 50 g făină
- 6 felii de pâine
- sare și piper
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Se curăță ceapa. Se taie slănina în cubulețe.
- Se pune uleiul într-o cratiță și se rumenește cocoșul vreo 10 minute. Se adaugă slănină, ceapa, ierburile și făina.
- Se acoperă bine de făină bucățile de cocoș și se varsă berea deasupra. Sărați, piperați și lăsați pe foc mic, timp de două ore și jumătate.
- Tăiați ficatul cu jambonul. Cu 20 de minute înainte ca cocoșul să fie gata, se varsă ficatul peste cocoș.
- Se prăjesc feliile de pâine și se pun pe fundul unui platou. Peste felii, se așază bucățile de cocoș și se varsă sosul deasupra.
- Se servește însoțit de cartofi fierți natur sau prăjiți.
[/directions]
Poftă bună! Vive la France!