Ce poate face Mihai Eminescu Trust pentru tine?

Ce poate face Mihai Eminescu Trust pentru tine?

Sibienii preocupați de salvarea patrimoniului pot apela cu încredere la Mihai Eminescu Trust, una dintre puținele fundații din România care finanțează proiecte pentru proprietăți private.

O casă privată sau pentru un monument istoric aflat în degradare poate face obiectul unui proiect de restaurare dacă răspunde cerințelor conceptului „Satul de sine stătător”, pe care Mihai Eminescu Trust (MET) l-a dezvoltat și implementat deja în satele: Viscri, Alma Vii, Mălâncrav, Florești, Criț, Biertan, Richiș, Archita, Stejărenii. „Aici, pe lângă proiecte punctuale de restaurare, desfășurăm o întreagă serie de acțiuni pe mai multe planuri, simultan: pregătirea și sprijinirea micilor producători, antreprenori și viitori lideri locali, ateliere de educație non-formală pentru copii și tineri, proiecte de mediu și ecologie, de dezvoltare a turismului responsabil, asistență tehnică și acțiuni de co-responsabilizare. Așadar, aceste proiecte de reabilitare și restaurare vizează beneficiul întregii comunități. Vom continua să implementăm aici proiecte până când acestea vor deveni «sate de sine stătătoare». Aceste proiecte sunt parte a unui plan integrat de dezvoltare comunitară, prin conservarea și valorificarea patrimoniului cultural și natural. O casă renovată conform standardelor tradiționale contribuie la punerea în valoare a autenticității satului și dă posibilitate localnicilor de a se inspira din proiectele noastre”, spun reprezentanții fundației.

În condițiile în care statul român nu oferă sprijin financiar pentru protejarea și conservarea proprietăților private, MET vine în ajutorul proprietarilor, pentru că rezultatele unor astfel de proiecte se văd imediat, cu ochiul liber. Ele contribuie la dezvoltarea economiei locale, satul devine atrăgător, este căutat de turiști și vizitatori, locuitorii se mândresc cu noile fațade, devin responsabili și asigură sustenabilitatea proiectelor. „E vorba aici de o relație pe care o construim cu oamenii, cu membrii comunităților. Mai e vorba de un contract pe 10 ani pe care îl semnăm cu proprietarul casei, în el menționându-se că nu este permisă modificarea direcției de restaurare. Dacă apoi fac intervenții greșite, proprietarii sunt obligați să despăgubească Fundația. Suntem în permanență deschiși și bucuroși să dăm mai departe know-how-ul nostru, lucru pe care, concret, îl facem și în prezent. Fundația oferă consultanță în redactarea proiectelor și în evaluarea proiectelor private de restaurare, ori este, pe plan național și internațional, partener în proiecte integrate, de mare amploare”, au precizat cei de la MET.

Cei interesați pot intra în legătură cu Mihai Eminescu Trust la adresa contact@mihaieminescutrust.ro.

În cei 20 de ani de activitate, fundația a derulat peste 1.200 de proiecte, în valoare de peste 11,4 milioane de euro, în 115 localități.

Răspunde