Care sunt factorii care duc la obezitate?

Care sunt factorii care duc la obezitate?

Factorii care duc la obezitate sau supraponderalitate sunt multipli şi pot fi împărţiţi în factori individuali, specifici fiecărei persoane în parte, şi factori de mediu, printre care se remarcă factorii: sociali, economici, profesionali ş.a.

Ladislau Rosenberg

Din multitudinea de factori cauzali, subliniez rolul alimentaţiei excesive, sedentarismul şi factorii genetici, care joacă un rol determinant în apariția obezității.

Alimentaţia excesivă sau creşterea aportului alimentar peste nevoi este indubitabil principala cauză a obezității. Mâncarea prea bogată în calorii reprezintă un pericol real pentru sănătatea generaţiilor actuale, dar şi viitoare, deorecere marcăm în ultimele decenii o creştere semnificativă a copiilor supraponderali şi obezi.

Alături de mâncarea hipercalorică, bazată pe consum excesiv de glucide şi lipide, specifică alimentaţiei moderne, sedentarismul este un factor determinant al obezităţii. Neglijarea activităţii fizice, a mişcării, este o caracteristică a zilelor noastre, cu consecinţe nefaste asupra sănătăţii. Supra-alimentarea şi sedentarismul contribuie în mod decisiv la creşterea numărului de persoane supraponderale şi obeze, atât la noi în ţară, cât şi la nivel internaţional.

De asemenea, şi factorul genetic trebuie amintit, deoarece, dacă unul dintre părinţi este obez, riscul ca descendenţii să fie la rândul lor obezi este de trei ori mai mare decât al unei persoane cu părinţi normoponderali.

Răspunde