Bulzul ciobănesc este mâncarea de toate zilele a oierilor din Mărginimea Sibiului.
La Jina, comuna aflată la cea mai mare altitudine din România, localnicii învață rețeta din tată-n fiu, căci este responsabilitatea fiecărui baci să pregătească mâncarea pentru tovarășii săi, seara târziu, când munca la stână ia sfârșit. Se spune că bulzul va ieși mai gustos dacă nu te zgârcești cu brânza, însă ciobanii cei chibzuiți te sfătuiesc să nu pui prea multă, altfel se va topi și va deforma bulgărele de mămăligă.
„Sara, după ce se mulg oile, ciobanii duc turmele pe păşune până pe la 1-2 noaptea; şi când se întorc, mănâncă câte un bulz copt pe jar, făcut de baci. Cu cât brânza e mai multă, cu atâta e mai gustos bulzul. Se poate mânca cu lapte, jintiţă sau simplu.”
Cercetătorii de la CJCPCT Cindrelul – Junii Sibiu au cules această rețetă străveche din Jina, zonă unde nu există stână unde să nu se gătească bulz, aproape zilnic, și au transmis-o mai departe prin lucrarea „Popasuri culinare în ținutul Sibiului”, prima enciclopedie multimedia dedicată tradițiilor gastronomice din județul Sibiu.
Bulz ciobănesc
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 500 gr făină de mămăligă
- 1 litru apă
- 250 gr brânză de burduf
- o linguriţă de sare
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Se pun la foc apa cu sarea, iar când fierb, se adaugă făina de mămăligă.
- În mijlocul făinii se face o gaură, pentru ca aceasta să fiarbă mai bine. Se lasă la fiert cam 30 de minute.
- Se scurge cirul, adică apa în care a fiert mălaiul, şi se amestecă cu mestecătorul; mămăliga trebuie să fie mai tare, căci altfel nu se leagă bulzul.
- Întoarsă pe un cârpător de lemn, mămăliga se taie felii, cu o aţă groasă. În mijlocul fiecărei felii se pune brânză de burduf. Se modelează în mâini, dându-i-se forma unei bile.
- Se pune pe jarul domolit sau pe grătar şi se lasă la copt, se întoarce pe toate părţile până prinde coajă.
- Se serveşte cald.
[/directions]