Amintiri din bucătărie

Amintiri din bucătărie

Vasele de bucătărie medievale și moderne păstrate în colecția Muzeului Brukenthal stau mărturie pentru varietatea rețetelor și a modurilor de preparare a alimentelor din bucătăriile sibiencelor.

Muzeul Național Brukenthal găzduiește online expoziţia „Viaţa cotidiană în Sibiu în perioada medievală şi modernă”, ai cărei curatori sunt Claudia Urduzia și Anca Niţoi, în colaborare cu: Raluca Maria Frâncu, Ramona Muntean, Delia Voina, Claudiu Munteanu, Alexandru Munteanu și Zeno Karl Pinter.

„Expoziția încearcă să surprindă viața obișnuită, de fiecare zi a sibienilor în epocile medievală și modernă. Desigur, o temă atât de generoasă cu o perioadă atât de largă este greu de acoperit în spațiul restrâns al unei expoziții. Am ales, prin urmare, să ne concentrăm pe câteva aspecte de referință ale cotidianului: religia, educația, munca, mâncarea, boala, structuri de ordine și apărare, dar și relaxarea”, explică organizatorii.

Dacă munca în atelier ocupa cea mai mare parte a zilei unui bărbat, bucătăria rămânea în cea mai mare parte domeniul femeii. Într-o epocă în care chiar și fiertul unui ou însemna un efort considerabil (adusul lemnelor, aprinderea și întreținerea focului, timpul până la încingerea plitei, adusul apei), nu trebuie să ne mire faptul că pregătirea tuturor celor trei mese pentru o familie, ca și servitul lor, ocupa mare parte din ziua unei femei.

Expoziția „Viaţa cotidiană în Sibiu în perioada medievală şi modernă” poate fi vizionată până pe 30 iunie.


ilustrație: „Anna Maria Hufnagel în bucătărie”, pictor anonim, 1663 / detaliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *