„Vrem să arătăm că suntem ospitalieri, atenți și grijulii – mai ales atunci când contează”

„Vrem să arătăm că suntem ospitalieri, atenți și grijulii – mai ales atunci când contează”

Universități, oameni de afaceri, ONG-uri și voluntari din Sibiu și din toată țara se unesc pentru a atrage atenția autorităților române față de nevoia imediată de acces la informații a comunității internaționale din România.

O coaliție civică formată din reprezentanți ai mediului de afaceri, cel universitar, non-profit și mediatic vine să
susțină dreptul cetățenilor străini aflați pe perioada pandemiei COVID-19 în România la un acces responsabil și transparent al informațiilor.

Printr-o scrisoare deschisă adresată autorităților române cu competențe în acest domeniu, grupul format din 26 de reprezentanți și organizații dorește să semnaleze lipsa unui cadru bine structurat și strategic de comunicare cu
sutele de mii de străini aflați pe teritoriul României de la începutul crizei pandemice și a decretării stării de urgență, transformată ulterior în stare de alertă.

Demersul este susținut de organizații precum: Școala Finlandeză Sibiu (Elena Lotrean), Asociația Studențească Solidus din cadrul Facultății de Inginerie Sibiu (Bogdan M. Ciucur), Clubul Economic German Transilvania (DWS – Harald Friedrich), Club Francophone d’Affaires din Sibiu (Thibaut Desmond), grupul Sibiu Expats (Norman Frankel), Patronatul Județean pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii din Sibiu (Adrian Rada), Crucea Roșie Sibiu (Răzvan Biriș), Fundația Comunitară Sibiu (Ciprian Ciocan), Fundația Polisano (Cătălina Costache).

„Dorim să susținem inițiativa creării unui spațiu virtual, special dedicat internaționalilor din România. Acesta poate fi similar cu proiectul organizației Code4Romania (https://cetrebuiesafac.ro/ și https://datelazi.ro/), adăugând informații specifice pentru comunitatea respectivă (ex. date de contact ale ambasadelor). Pe termen lung, acest spațiu digital poate fi transformat într-un punct de acces informațional esențial pentru cetățenii străini care doresc să interacționeze în vreun fel cu România: de la a primi informații despre angajare în spațiul românesc la detalii despre eliberarea permiselor de reședință, înștiințări despre sistemul de sănătate, informații culturale, recomandări turistice, etc. Prin această inițiativă de centralizare și prezentare a datelor relevante pentru comunitatea internațională, România are șansa unică de a se poziționa cu o reputație de transparență, deschidere și chiar de bună credință în spațiul global.”

Dr. ing. Mihaela Rotaru, cadru didactic în cadrul Facultății de Inginerie a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu face parte din echipa promotoare a scrisorii deschise pentru dreptul comunității internaționale din România la o informare accesibilă.

Textul integral al scrisorii deschise și lista celor care susțin sensibilizarea autorităților române față de străinii aflați în România poate fi accesată urmărind link-ul: https://woanderers.com/open-letter-covid19/.

Răspunde