Verdictul specialiștilor: mierea de Rusciori este sănătate curată!

Verdictul specialiștilor: mierea de Rusciori este sănătate curată!

Albina carpatină și suratele ei germane dau un adevărat exemplu de muncă în echipă, într-o stupină din satul sibian Rusciori, iar calitatea superioară a mierii produse de ele este recunoscută de experți din industria alimentară.

O echipă a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a studiat calitatea mierii de la Rusciori și a prezentat rezultatele la o sesiune națională de comunicări științifice, obținând chiar un premiu pentru lucrarea sa.

„În urma analizelor efectuate după prelucrarea datelor obținute și raportarea acestora la reglementările de calitate din țară și din Europa, putem spune că cele cinci sortimente analizate sunt de calitate superioară, corespunzător florei din care au fost recoltate, este naturală, fără intervenția apicultorului, având toate caracteristicile unui produs alimentar de calitate” este concluzia cercetării efectuate de Ana Marinescu-Ghițescu, studentă în anul IV la Ingineria și protecția mediului în Agricultură, și Ana Maria Dan, în anul II de master la Managementul Protecției Mediului Agricol. Cele două studente de la Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului (ȘAIAPM) din cadrul ULBS au fost coordonate de șef lucrări dr. ing. George Moise și conf. univ. dr. ing. Mirela Cărătuș.

Studentele au analizat mierea produsă la o stupină din satul sibian Rusciori, veche de peste 20 de ani. „Pe lângă stupina staționară din sat, exploatația mai are și un pavilion cu remorcă, format din 90 de stupi. Rasele exploatate sunt Apis mellifera carpatica, Apis mellifera carnica și Apis mellifera buckfast, iar ultimele două rase au mătcile de proveniență germană. O matcă este ținută în exploatare timp de trei ani. În această perioadă, este foarte prolifică, după care scade randamentul de depunede a pontei. Principalele produse ale stupului sunt: mierea, polenul, tinctura de propolis, ceara și obținerea de mătci”, se arată în prezentare.

Pentru analize, s-au folosit sortimente de miere de salcâm din anii 2018 și 2019, precum și miere de mană, rapiță și poliforă din 2018.

„Valoarea alimentară a mierii constă în principal în bogăția sa în zaharuri (70-80%), din acest punct de vedere fiind un aliment energetic. Calitatea alimentară a mierii este dată și de conținutul său de vitamine, provenit exclusiv din polen și nectarul plantelor apicole. În urma analizelor fizice și chimice, s-a constatat că toate sortimentele analizate sunt naturale, nici una dintre ele nu are aditivi sau nu s-au folosit stimulente în hrana albinelor în timpul recoltei. Toate sortimentele de miere au fost de calitate superioară, iar în urma analizelor s-au dovedit a fi naturale, fără falsuri. În urma analizelor, am arătat că mierea a fost recoltată, prelucrată și conservată în bune condiții de umiditate, cu valori cuprinse între 17-18%. În urma analizei pH-ului, acesta a avut valori cuprinse între 3,81-5, ceea ce s-a încadrat în valorile standard din țara noastră și Europa”, menționează echipa de cercetare.

După analize mai detaliate ale polenului, micro- și macro-elementelor, metalelor grele și pesticidelor, mierea de Rusciori va putea fi certificată în viitor, potrivit specialiștilor.

Patru premii pentru studenții ȘAIAPM Sibiu la prima conferință online din perioada pandemiei

Studenții ȘAIAPM au câștigat patru premii la conferința națională XGEN Conference 2020, organizată de Facultatea de Științe din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare al Universității Tehnice din Cluj. La conferința care s-a desfășurat online, în perioada 14-15 mai, au fost prezentate 73 de lucrări științifice.

Echipa studenților ȘAIAPM a participat la secțiunile Protecția Mediului, Biologie și Inginerie alimentară și a câștigat două premii I, un premiu II și un premiu III. Membrii echipei au fost: Andrea Sicoe, Diana Robu și Teodora Grigoroiu – anul IV IPMA (Premiul I, secțiunea Biologie), Emilia Teodora Grigoroiu (Premiul II, secțiunea Biologie), Teodora Droc – anul II MPMA, Dragoș Buhoiu, Ana Marinescu-Ghițescu, Diana Vasiu (Premiul I, secțiunea Protecția mediului) și Ana Marinescu-Ghițescu și Ana Maria Dan (Premiul III, secțiunea Inginerie alimentară). Profesorii coordonatori: prof.univ.dr.ing. Camelia Sava, ș.l.dr.ing. George Moise, conf.univ.dr.biol. Mihaela Antofie, conf.univ.dr.ing. Mirela Cărătuș, conf.univ.dr.ing. Robert Blaj, ș.l.dr.ing. Cristina Moise, ș.l.dr.biol. Iuliana Antonie.

Lucrările au prezentat studii noi referitoare la managementul deșeurilor în orașul Sibiu, controlul populațiilor de insecte dăunătoare ecosistemelor forestiere și analize privind calitatea unor produse locale care prin rezultate a avut ca efect suplimentar promovarea lor. Toate cercetările au fost orientate spre rezolvarea unor probleme actuale specifice județului Sibiu, efectuate în cadrul Centrului de Cercetări pentru Științe Agricole și Protecția Mediului din cadrul Universității „Lucian Blaga”.

Răspunde