Pandemia ne-a unit mai mult decât ne-am fi imaginat. Stăm departe unii de ceilalți, dar împreună suntem mai uniți ca niciodată!
Radu Nechifor, alături de artiștii Filarmonicii de Stat Sibiu, cei ai Teatrului de Balet Sibiu, Junii Sibiului și reprezentanții Casei de Cultură a Studenților vor participa, de Ziua Europei, la un maraton cultural online.
Artiștii sibieni își unesc forțele pentru a transmite un mesaj de recunoștință, unitate și solidaritate față de toate cadrele din linia întâi.
Cristian Lupeș, director Filarmonica de Stat Sibiu: „Trecem prin vremuri care au adus schimbări fără precedent și devine din ce în ce mai clar că normalitatea va fi diferită. Îndemnul întregii perioade a fost către solidaritate, către grija față de celalălalt, către ideea că doar ÎMPREUNĂ reușim. Aceste idei ne vor ghida viitorul. Muzicienii Filarmonicii de Stat Sibiu au înțeles organic motivația construcției Uniunii Europene. Unirea atâtor tipuri de artiști muzicieni într-un colectiv denumit orchestră simfonică nu putea fi decât o invenție europeană. Poate adevărul este invers. Modeul Uniunii Europeane copiază modelul de organizare simfonic. Poate de aceea, societatea ar trebui să nu uite că echilibrul și înțelepciunea sunt apanajele culturale ale umanității și în momentele de criză personală sau socială avem nevoie de rafinarea emoțiilor și întărirea spiritului prin frumos și prin iubire.”
Ovidiu Dragoman, director Casa de Cultură a municipiului Sibiu: „Acum, când tânjim cu toții după momentul deschiderii cortinei, sau după emoția finalului când îi aplaudăm în picioare pe dansatorii epuizați, dar pe ale căror chipuri se citește fericirea de a fi împărtășit cu noi din magia dansului, abia acum realizăm cât de mare e golul pricinuit de închiderea sălilor de spectacole. Cu toate acestea, actul artistic nu are cum să se sfârșească, deoarece doar arta ne poate hrăni acel sentiment vital de echilibru și certitudine. Teatrul de Balet Sibiu rămâne alături de publicul său adaptându-se situației actuale și este solidar cu întreaga comunitate artistică în îndeplinirea misiunii sale față de societate.”
Liliana Popescu, director Casa de Cultură a Studenților Sibiu: „Deși acum este o perioadă a energiilor comprimate, este vremea acumulărilor care dă naștere unor proiecte diferite. Tinerii care activează în cadrul Casei de Cultură a Studenților Sibiu vor aduce publicului de acasă o serie de momente artistice menite să le deschidă sufletele şi să le trezească speranța în această perioadă în care căldura sufletească adusă de cultură este absolut necesară. În așteptarea zilei când vom putem intra în starea de normalitate şi tot ceea ce este acum în lume va fi luat sfârșit, vă invit să vă ocupați timpul cu ceva frumos și bun, așa cum o facem noi. De Ziua Europei – un gând bun pentru toți oamenii, în special pentru cei greu încercați.”
Silvia Macrea, manager CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu: „Împreună scriem viitorul nostru și al Uniunii Europene, împreună rămânem sănătoși! Forța e în fiecare dintre noi și în moștenirea culturală atât de bogată de care ne bucurăm: muzica, teatrul, baletul, dansul popular, tradițiile, artele plastice, dansul modern – toate ne sunt imprimate adânc în suflet și în identitatea națională, din ele ne luăm speranța atât de necesară. Tocmai de aceea, în această perioadă dificilă este de datoria noastră, a artiștilor și specialiștilor din instituțiile de cultură, să fim uniți și să venim în sprijinul comunității cu proiecte culturale de calitate, derulate deocamdată online. Astfel, de Ziua Europei, ne vom aminti împreună că unitatea europeană înseamnă moștenire culturală, înseamnă unitate în diversitate. Noi, sibienii, am demonstrat acest lucru încă din anul 2007 când am deținut, în premieră pentru România, titulatura de Capitală Culturală Europeană; o vom demonstra și acum, de Ziua Europei, transmițând lumii întregi mesajul că viitorul nostru se clădește pe unitate, pe un trecut extrem de bogat și pe respectul pentru cei care luptă pentru sănătatea noastră.”
Evenimentul LIVE va lua startul sâmbătă, 9 mai, la ora 10.00, și va cuprinde recitaluri și momente artistice susținute în sala de spectacole ori în sala de repetiții a celor implicați în proiect de către: Radu Nechifor, Robert Târnăveanu, Nelu Albu, Alina Bîcă, Adrian Neamțu, Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul de Balet Sibiu, Centrul pentru Creație „Junii Sibiului” și Casa de Cultură a Studenților.
Așadar, sâmbătă, 9 mai, începând cu ora 10, transmitem în direct evenimentul „Sibiu, oraș european, solidar prin cultură!” pe pagina de Facebook!