Am regăsit una dintre amintirile parfumate ale copilăriei cu ajutorul doamnei Rose Teutsch.
[directions title=”Tort cu mere întregi”]
- Aveți nevoie de șase sau șapte mere, în funcție de dimensiunea recipientului ales.
- Amestecați o cană de zahăr (250 ml), jumătate de pachet de unt sau margarină și jumătate de cană de apă și le încălziți continuu, până se omogenizează. Pentru exactitatea măsurării, folosiți căni de aceeași dimensiune. Turnați compoziția și așezați merele presărate cu scorțișoară și lăsați-le să se înmoaie la cuptor 15-20 minute, timp în care pregătiți aluatul.
- Amestecați cinci gălbenușuri de ou cu zahăr până devine o cremă, coajă de lămâie, șapte linguri de ulei, șapte-opt linguri făină, praf de copt și cinci albușuri de ou, turnați peste merele cu caramel și lăsați la copt la nivelul mijlociu al cuptorului, la 180 de grade, timp de 90 de minute. Pentru a vedea dacă aluatul este bine copt, încercați-l cu o scobitoare: când aluatul nu se lipește de scobitoare, este gata.
- Se lasă să se răcească câteva minute, se desprinde cu grijă de marginea tăvii și se așază cu grijă pe o farfurie mare. Așezați farfuria peste tavă și întoarceți-o cu atenție, dar rapid, astfel încât merele să fie acum deasupra.
[/directions]
Pentru un plus de savoare, bunica scobea puțin merele și le umplea cu dulceață, iar deasupra tortului așternea o frișcă ușoară…
Elise Fröhlich, autoarea cărții de căpătâi a bucătăriei transilvănene, a lăsat și ea două rețete pentru tortul de mere – una cu mai puțin zahăr și alta ceva mai dulce și cu un aspect deosebit.
Tort de mere
200 g făină, 150 g unt, 100 g zahăr, un pic de sare și un ou se prelucrează într-un aluat și se lasă o oră să se odihnească. Între timp, se curăță aproximativ 5 mere, se taie felii subțiri și se toarnă un pic de rom peste ele. Se împarte aluatul în 2 părți, jumătate să fie mai mare, care se întinde și se pune în tava de tort. Merele se aranjează uniform pe el, se presară deasupra zahăr și stafide. Din a doua jumătate se face foaia de deasupra, care se întinde peste mere, se unge cu gălbenuș de ouă și se dă la cuptor, până devine aurie. Tava de tort trebuie să fie bine unsă și tapetată cu făină, deoarece acest tort se lipește foarte ușor.
Altfel de tort cu mere
180 g făină, 140 g unt, 140 g zahăr, un pic de sare, un ou și un gălbenuș de ou se frământă repede într-un aluat și se dă la rece. Se curăță 6 mere, se taie în bucăți, se fierb cu zahăr și vanilie, se pasează și se lasă să se răcească. Jumătatea mai mare a aluatului se întinde, se pune umplutura de mere deasupra, din restul aluatului se fac un grilaj și o margine pentru tort, care se ung cu albuș de ou. Tortul se dă la cuptor, la foc iute.