Astra Film Online vă invită să descoperiți istoria bogată a orașului din inima Transilvaniei, prin două filme remarcabile: „Sibiu – Hermannstadt” și „Sibiu 825”, semnate de Dumitru Budrala.
Realizat în 1997, filmul „Sibiu – Hermannstadt” vorbește pe parcursul a 45 de minute despre splendoarea și decăderea cetății, adesea comparată cu Viena și considerată, la un moment dat, cel mai puternic bastion al creștinătății.
Povestea din culisele producției a fost o aventură în sine. S-au filmat mii de imagini, inclusiv aeriene, cu echipamentul (insuficient) pe care îl avea atunci la dispoziție studioul Astra Film. Au fost antrenate în acest proiect personalități ale vieții culturale și religioase, arhitecți și istorici, regretatul compozitor și dirijor Marian Didu și-a oferit cu generozitate una dintre simfonii pentru coloana sonoră, iar lectura aparține actorului Ion Caramitru, pe atunci ministru al Culturii. Regia este semnată de Dumitru Budrala și de Paul Barbăneagră, revenit din exilul de la Paris pentru acest proiect. Filmul a coincis cu lansarea campaniei pentru restaurarea Sibiului, proiect ce avea să culmineze în 2007, când cetatea lui Hermann a fost Capitală Culturală a Europei.
După exact două decenii, orașul sărbătorea 825 de ani de atestare documentară. Filmul „Sibiu 825”, realizat în 2017, creionează o emoționantă cronică. Povestea înaintează prin secole, oprindu-se asupra unor momente de mare cumpănă, care au pus la încercare însăși existența comunității, alternate cu perioade de înflorire, când Sibiul, din ce în ce mai puternic și mai prosper, își câștigă o poziție dominantă în regiune, devenind, în diferite perioade ale istoriei sale, centrul comercial, religios, militar, administrativ și cultural al Transilvaniei.
Așadar, duminică, 3 mai, începând cu ora 18.00, avem ocazia să privim un oraș extraordinar peste timp și peste timpuri.