Beneficiile țelinei sunt cunoscute încă din Antichitate, când se folosea în China, Grecia și apoi în Imperiul Roman, iar spre sfârșitul Evului Mediu, țelina a început să fie cultivată și în restul Europei.
Doamna Aurelia Rusu, din Mediaș, autoarea cărții de artă culinară „Gătim împreună în Casa Baronului”, ne propune această rețetă de salată de țelină.
Ingrediente
- 2 țeline
- 2 ouă
- 3 linguri de ulei
- 2 linguri de oțet de mere
- 2 lingurițe de muștar
- câteva măsline
- pătrunjel și frunze de salată verde (pentru decor)
- sare
- piper
Mod de preparare
- Se curăță țelina de coajă și de părțile lemnoase. Se taie în fâșii subțiri și se fierbe timp de 5-10 minute în apă ușor sărată. Se scurge într-o strecurătoare și se lasă să se răcească.
- Se fierb ouăle, se curăță de coajă și se taie mărunt.
- Separat, se prepară un sos din ulei, muștar – subțiat cu oțet de mere – și, apoi, sare și piper, după gust.
- Într-un castron se amestecă țelina, curățată și rasă, cu ouăle și cu sosul picant.
- Salata se pune într-o salatieră, pe frunze de salată verde, și se decorează cu măsline și pătrunjel tocat mărunt. Apoi se poate servi la masă.
Țelina este și o legumă foarte sănătoasă, consumul ei fiind recomandat persoanelor care suferă de afecțiuni cardiovasculare, pentru eliminarea excesului de apă și ioni de sodiu. Poate fi utilă şi pentru diabetici, deoarece conţine o substanţă asemănătoare insulinei.