Prinţul Charles, mândru de voluntarii din Sibiu

Prinţul Charles, mândru de voluntarii din Sibiu

Prinţul Charles i-a felicitat printr-un mesaj video pe voluntarii români implicaţi în proiectul „Ambulanţa pentru monumente”, care au câştigat ieri Premiul European pentru Patrimoniu la categoria Educaţie, Formare şi Conştientizare.

„Doresc doar să vă spun cât de plin de admiraţie sunt pentru ce aţi făcut în ultimii ani pentru a salva atât de multe dintre monumentele frumoase, dar grav ameninţate din ţara voastră. Este o realizare remarcabilă şi nu e deloc surprinzător să aud că devotamentul vostru a fost recunoscut de ‘Europa Nostra’ şi că aţi câştigat un premiu pentru toată munca voastră plină de inspiraţie pentru alţii. Ca o recunoaştere a acestui fapt, am dorit în mod deosebit să vă transmit cele mai calde felicitări şi să vă spun cât de mândru sunt de tot ceea ce faceţi”, a spus prinţul Charles.

El a lăudat România pentru frumuseţile sale şi moştenirea arhitecturală „incredibil de bogată”.

„România are o moştenire arhitecturală incredibil de bogată şi am avut norocul să văd o parte din ea în decursul vizitelor mele în România din ultimii 20 de ani. De aceea, voi continua să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru a vă ajuta să conservaţi comorile extraordinare care încă mai există în ţara voastră şi care reprezintă o parte unică a patrimoniului cultural, al vostru şi al Europei. Nu pot decât să sper că tot mai mulţi români se vor uni pentru a salva această moştenire excepţională, astfel încât ea să poată fi admirată şi de generaţiile viitoare, care să înveţe lecţii valoroase despre durabilitatea şi eternitatea tradiţiilor vii”, a afirmat prinţul de Wales în mesajul său.

Proiectul „Ambulanţa pentru monumente”, susţinut de prinţul Charles, se numără printre câştigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu.

„În întâmpinarea celebrării de anul acesta a Zilei Europei (9 mai), Comisia Europeană şi Europa Nostra sunt mândre să anunţe câştigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2020. Cea mai înaltă onoare a Europei în domeniul patrimoniului merge către 21 de iniţiative exemplare din 15 ţări europene. Printre câştigătorii de anul acesta se află şi Ambulanţa pentru Monumente (România), proiect laureat la categoria Educaţie, Formare şi Conştientizare.”

„Ambulanţa pentru monumente”, proiect derulat în judeţele Sibiu, Alba, Braşov, Cluj, Hunedoara, Maramureş și Mureş, câştigă astfel cea mai importantă distincţie europeană din domeniul patrimoniului şi intră în competiţie pentru „Premiul Publicului”. Pentru a susține proiectul, puteți vota aici: https://vote.europanostra.org/.

Gala de decernare a premiilor va avea loc la Bruxelles în 2021, cu participarea înalt reprezentanţilor Comisiei Europene şi Europa Nostra.

„În cei patru ani de existenţă, ‘Ambulanţa pentru monumente’ a însemnat: intervenţii asupra monumentelor istorice, 10.500 de membri ai comunităţilor locale conştientizaţi asupra valorii propriului patrimoniu, 22 de expoziţii, 5 camionete dotate cu unelte şi echipamente, 233 de voluntari implicaţi şi 73 de parteneri şi sponsori. Proiectul urmează să se extindă anul acesta în judeţele Argeş, Botoşani, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Iaşi, Mehedinţi, Prahova şi Suceava. Principalul susţinător al proiectului este ASR Prinţul de Wales prin The Prince’s Foundation şi Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture”, a declarat coordonatorul proiectului, arhitectul Eugen Vaida.

Răspunde