Păpădia, aliatul sănătății

Păpădia, aliatul sănătății

Păpădia este o plantă extrem de răspândită în flora țării noastre, de la care în fitoterapie se utilizează frunzele și rădăcinile.

Ladislau Rosenberg

Principalele substanțe active din compoziția frunzelor și rădăcinilor de păpădie (Taraxacum officinale) sunt: lactonele sesquiterpenice, triterpenele, beta-amarina, sitosterolii, carotenoidele, luteolina, apigenina, aciziorganici, inulina, diverse săruri minerale și mai ales potasiu, în care această plantă este deosebit de bogată.

Preparatele fitoterapeutice obținute din păpădie au efect colagog-coleretic-colecistokinetic remarcabil, care stimulează secreția de bilă și crește eliminarea ei din colecist, producând astfel o mai bună metabolizare a grăsimilor și o detoxificare a organismului. Păpădia se remarcă și printr-un bun efect diuretic și saluretic, care permite eliminarea excesului de apă și de sodiu din organism și un aport crescut de ioni de potasiu, atât de important din punct de vedere fiziologic.

Ca urmare a acestor efecte farmacologice, păpădia este recomandată în diverse afecțiuni hepatice și biliare: icter, angiocolită, insuficiență hepatică, colecistită cronică ș.a.

Păpădia se poate folosi sub formă de ceaiuri simple sau compuse, asociată cu alte plante medicinale și aromatice, cu efecte terapeutice asupra ficatului și colecistului, cum sunt: armurariul, anghinarea, rostopasca, sunătoarea, mușețelul ș.a.

[directions title=”Mod de administrare”]

  1. Intern: Pulberea cu administrare sublinguală – planta se macină fin cu o râșniță electrică. Se ia o linguriță rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ține sub limbă timp de 10-15 minute, după care se înghite cu apă.
  2. Maceratul la rece – se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml de apă, se menține timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol. Se administrează 2-3 căni cu macerat pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.
  3. Infuzia – se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml de apă clocotită, se menține timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol. Se administrează 2-3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 de minute înainte de mese. 

 

În cazul administrării îndelungate, la fiecare 6 săptămâni se fac 10 zile de pauză.

[/directions]


foto: Adina Voicu

Răspunde