Mierea – aliment și medicament de excepție

Mierea – aliment și medicament de excepție

Mierea este, indiscutabil, cel mai important produs apicol care se obține prin prelucrarea nectarului florilor melifere și care este apoi depozitat în celulele fagurilor pentru a constitui hrana populației din stup.

dr. farmacist Ladislau Rosenberg | Doctor Natura

Cunoaștem diferite sortimente de miere, pe care le putem clasifica după mai multe criterii: proveniență (florală, extraflorală), speciile de plante de pe care albinele au adunat nectarul (monofloră, polifloră), metoda de obținere, consistența (lichidă, cristalizată) ș.a.

În ceea ce privește mierea monofloră (salcâm, tei, rapiță, floarea-soarelui, coriandru, castan, mentă, lavandă, brad ș.a.), constatăm un sinergism între efectele terapeutice ale mierii, la care se adaugă și efectele benefice ale plantei din care provine nectarul. De exemplu, mierea de tei se remarcă printr-un bun efect antitusiv și sedativ, specific florilor de tei. La mierea de mentă, se constată efectul spasmolitic și drenor al bilei, caracteristic mentei, ceea ce o face să fie indicată la persoanele care suferă de „bilă leneșă”.

Principalele efecte terapeutice ale diverselor sortimente de miere monofloră sunt redate mai jos:

– mierea de salcâm, cu efect antiseptic şi de calmare a tusei,

– mierea de tei are acţiune antiseptică şi se recomandă în bronşite, dar se foloseşte cu bune rezultate şi în tratamentul insomniilor,

– mierea polifloră este bogată în ulei volatil şi microelemente, având un efect antiseptic şi sedativ,

– mierea de roiniţă are efect sedativ și calmant,

– mierea de mentă, cu efect antispastic şi carminativ,

– mierea de trifoi, cu efect diuretic şi expectorant,

– mierea de conifere, cu acţiune antiseptică, antiinflamatoare şi diuretică.

Răspunde