În Transilvania, gulașul secuiesc are o istorie controversată. Dar când vine vorba de gust, entuziasmul este unanim!
[ingredients title=”Ingrediente (pentru 4 persoane)”]
- 500 g carne de porc (pulpă)
- 1 kg varză murată
- 1 ceapă roșie mare
- 3 căței de usturoi
- 1 lingură untură de porc
- 2-3 lingurițe (după gust) boia dulce sau iute
- 1 linguriță piper negru
- 1 legătură mărar verde
- 1 linguriță chimen
- 200 ml smântână
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Se taie carnea în cubulețe și se călește în untură de porc.
- Apoi, se adaugă ceapa tăiată mărunt peste carne și se continuă procesul până când ceapa se va prăji corespunzător, iar în final usturoiul tocat.
- Peste această combinație, se toarnă puțină moare sau apă și se fierbe până când carnea devine moale, după care se adaugă varza murată tăiată corespunzător.
- Preparatul nu trebuie sărat, deorece moarea, respectiv varza murată, conține suficientă sare. Acum este momentul să adăugați condimentele, adică boia dulce sau iute, după preferință, chimen – semințe întregi și piperul.
- Se continuă fierberea până când atât carnea, cât și varza vor avea o consistență corespunzătoare.
- În final, după ce ați oprit focul, adăugați smântâna și mărarul verde tocat.
[/directions]
Este foarte posibil ca, în ciuda denumirii sub care s-a consacrat, gulașul secuiesc (“székelygulyás”) să nu aibă nici o legătură cu Ținutul Secuiesc. Rețeta a apărut din pură întâmplare și s-a răspândit începând cu cea de-a doua jumătate a secolului XIX în toată Ungaria și în Ardeal.
Povestea picantă a acestui preparat spune că, într-o seară târzie din anul 1846, poetul maghiar Petőfi Sándor și prietenul său Székely József, șeful Arhivelor Naționale ale Ungariei, au poposit foarte înfometați într-un mic restaurant din Budapesta, însă chelnerul i-a anunțat că nu mai are decât puțină tocăniță și o fiertură de varză acră. În lipsă de altceva, Székely i-a cerut să amestece aceste rămășițe de mâncare și să le-o aducă. Rezultatul a fost atât de bun, încât revoluționarul Petőfi a devenit client fidel al acestui local, unde comanda întotdeauna “gulașul lui Székely”, motiv pentru care székelygulyás a fost introdus oficial în meniu.