Gulaș secuiesc, un preparat revoluționar care nu cunoaște granițe!

Gulaș secuiesc, un preparat revoluționar care nu cunoaște granițe!

În Transilvania, gulașul secuiesc are o istorie controversată. Dar când vine vorba de gust, entuziasmul este unanim!

[ingredients title=”Ingrediente (pentru 4 persoane)”]

  • 500 g carne de porc (pulpă)
  • 1 kg varză murată
  • 1 ceapă roșie mare
  • 3 căței de usturoi
  • 1 lingură untură de porc
  • 2-3 lingurițe (după gust) boia dulce sau iute
  • 1 linguriță piper negru
  • 1 legătură mărar verde
  • 1 linguriță chimen
  • 200 ml smântână

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Se taie carnea în cubulețe și se călește în untură de porc.
  2. Apoi, se adaugă ceapa tăiată mărunt peste carne și se continuă procesul până când ceapa se va prăji corespunzător, iar în final usturoiul tocat.
  3. Peste această combinație, se toarnă puțină moare sau apă și se fierbe până când carnea devine moale, după care se adaugă varza murată tăiată corespunzător.
  4. Preparatul nu trebuie sărat, deorece moarea, respectiv varza murată, conține suficientă sare. Acum este momentul să adăugați condimentele, adică boia dulce sau iute, după preferință, chimen – semințe întregi și piperul.
  5. Se continuă fierberea până când atât carnea, cât și varza vor avea o consistență corespunzătoare.
  6. În final, după ce ați oprit focul, adăugați smântâna și mărarul verde tocat.

[/directions]

Este foarte posibil ca, în ciuda denumirii sub care s-a consacrat, gulașul secuiesc (“székelygulyás”) să nu aibă nici o legătură cu Ținutul Secuiesc. Rețeta a apărut din pură întâmplare și s-a răspândit începând cu cea de-a doua jumătate a secolului XIX în toată Ungaria și în Ardeal.

Povestea picantă a acestui preparat spune că, într-o seară târzie din anul 1846, poetul maghiar Petőfi Sándor și prietenul său Székely József, șeful Arhivelor Naționale ale Ungariei, au poposit foarte înfometați într-un mic restaurant din Budapesta, însă chelnerul i-a anunțat că nu mai are decât puțină tocăniță și o fiertură de varză acră. În lipsă de altceva, Székely i-a cerut să amestece aceste rămășițe de mâncare și să le-o aducă. Rezultatul a fost atât de bun, încât revoluționarul Petőfi a devenit client fidel al acestui local, unde comanda întotdeauna “gulașul lui Székely”, motiv pentru care székelygulyás a fost introdus oficial în meniu.

Răspunde