De vară sau de iarnă, de dulce sau de post, ghiveciul este un preparat întâlnit în toate zonele etnografice ale Sibiului. Indiferent ce legume folosești, puțină slănină sau smântână îi va îmbogăți gustul.
„În ghiveci poți să pui ce vrei tu și ce ai, că de-aia e ghiveci. Pune fiecare după cum îi place. Vara pui ardei, curechi și părădăi ca sunt destule, iarna pui bulion, mure și crumpene mai multe. Oricum îl faci, tot bun îi și se face iute. Dacă-i post, îl faci cu ulei, dacă-i de dulce, pui niște slănină și are alt gust.”
Ghiveci de legume
[ingredients title=”Ingrediente”]
- jumătate de căpățână de varză proaspătă
- 2 cepe
- 3-4 morcovi
- 2 ardei
- 2-3 roșii
- 2 cartofi
- o mână de fasole păstăi
- jumătate de cană cu orez
- o legătură de frunze de pătrunjel
- sare
- ulei sau slănină
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Se spală, se curăță și se taie legumele.
- Într-o cratiță se pune uleiul la încins sau crestele de slănină la prăjit. Se adaugă ceapa tăiată solzi mari, cuburile de ardei, rondelele de morcovi, varza tocată și păstăile rupte în bucăți lungi de 5 centimetri. Se călesc puțin împreună, se sărează după gust și se acoperă cu apă.
- Când sunt aproape fierte, se pun roșiile decojite și tăiate cuburi, împreună cu frunzele de pătrunjel tocate și orezul spălat. După ce se adaugă orezul, nu se mai amestecă în cratiță, pentru a evita prinderea orezului.
- La nevoie, se completează cu apă.
- La final se pot adăuga 2-3 linguri de smântână.
[/directions]