Când i s-a făcut poftă de niște găluște cinstite cu prune, chef Rareș Moga a dat frâu liber amintirilor din copilărie.
Găluștele sau gomboții cu prune sunt un preparat tradițional în bucătăria tuturor națiilor din Ardeal. Născut la Bazna, lângă Mediaș, Rareș a crescut cu bunătățile pregătite de mama sau de bunica sa, bucătăreasă de profesie, iar astăzi vorbește cu drag despre mâncarea simplă și curată de odinioară.
Cunoscut pentru participările sale la European Young Chef Award sau Best Cook Fest, cel mai tânăr bucătar profesionist din Sibiu are deja multă experiență internațională și visează la o stea Michelin, însă rămâne pentru totdeauna pasionat de gastronomia transilvăneană pe care o promovează cu fiecare ocazie. Iată rețeta dezvăluită de chef Rareș Moga cititorilor noștri:
Găluște de cartofi cu prune
Ingrediente pentru găluște
- 1 kg cartofi
- 2 ouă
- 250 g făină
- 50 g unt
- 100 g zahăr
- 1 kg prune
- un praf de sare
Ingrediente pentru crustă
- 100 g pesmet
- 2 g scorțișoară măcinată
- 50 gr zahăr
Mod de preparare
- Cartofii, fierți în coajă, se curăță și se dau pe răzătoare.
- Se adaugă ouăle, zahărul, făina, untul topit, sare și se amestecă repede câteva minute.
- Se așează coca obținută pe masă presărată cu făină, se formează sul și se taie bucățele din care se formează foi potrivit de groase.
- Pe ele se pune câte o prună cu sâmburele scos, după care se strânge coca în jurul prunei, se rotunjește si se pune la fiert în apa clocotită cu puțină sare.
- Când găluștele s-au ridicat deasupra apei, se mai lasă la fiert 5-6 minute, după care se scot cu o spumieră și se pun în pesmetul prăjit (auriu) cu zahăr si scorțișoară.
Poftă bună!