Din luna mai și până prin septembrie, în Transilvania de sud este sezonul gălbiorilor, ciupercile sălbatice delicate și gustoase lăudate de gurmanzii din Roma antică până în zilele noastre.
Considerați un aliment de lux la mesele regale din Franța epocii iluministe și promovați de maeștri culinari precum Marie-Antoine Carême, gălbiorii se numără printre ciupercile preferate ale lui chef Bogdan Roman. După o excursie pe Transalpina, bucătarul sibian s-a ales cu niște gălbiori proaspeți, frumoși și aromați. Iată rețeta pe care a împărtășit-o pe blogul său:
Gălbiori cu usturoi în sos de smântână
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 500 g gălbiori proaspeți
- 4-5 grăunți de usturoi
- 2 cepe galbene
- 1 legătură de ceapă verde
- 100 ml smântână pentru gătit
- 25 g unt
- ulei de măsline
- sare
- piper
- fulgi de chili
[/ingredients]
„Am decis să-i gătesc așa cum îi gătea bunica, când eram copil. Poate am schimbat doar un pic rețeta 😉 Modul de preparare este foarte simplu. Nu aveți nevoie de cunoștințe deosebite. Doar de gălbiori proaspeți! Pe care îi veți spăla sub jet de apă rece. Dacă mai au și rădăcini, îndepărtați-le cu ajutorul unui cuțit. Lăsați-i întregi. Îi rupeți în jumătăți doar dacă aveți și gălbiori mari. Curățați ceapa și usturoiul, apoi tocați-le. Ceapa o veți toca solzi. Ceapa verde o veți tăia rondele și separați partea albă de cozile verzi. Încingeți bine uleiul de măsline și căliți în el ceapa tocată împreună cu partea albă de la ceapa verde și un praf de sare. Când ceapa a devenit sticloasă, adăugați ciupercile și untul. În câteva minute, ciupercile își vor lăsa sucul. Căliți-le în sucul lor până ce acesta scade (10 minute). Adăugați smântână pentru gătit și mai țineți pe foc până se îngroașă un pic sosul. Asezonați cu sare, piper și fulgi de chili după gust. Opriți focul și adăugați usturoiul tocat mărunt și rondelele de ceapă verde. Serviți-le cât sunt calde 😉