Frankfurt Brenten, mâncarea preferată a lui Goethe

Frankfurt Brenten, mâncarea preferată a lui Goethe

Sărbătorim Ziua Europei cu o specialitate de inspirație germană: biscuiții din făină de migdale, unul dintre simbolurile orașului Frankfurt pe Main.

Rețeta este cunoscută încă din Evul Mediu și a intrat în tradiția metropolei germane de multe generații. Ilustrul poet, gânditor și savant Johann Wolfgang von Goethe socotea delicioșii “Frankfurt Brenten” printre mâncărurile sale favorite, iar poetul Eduard Mörike a lăsat posterității rețeta în versuri.

Când anume a ajuns rețeta în Transilvania nu se știe exact, cert este că sibianca Elise Fröhlich a inclus “Frankfurt Brenten” în cartea sa “Bucătăria transilvăneană” apărută la tipografia Drotleff din Sibiu în 1897, precizând că este mâncarea preferată a lui Goethe.

Elise Fröhlich: “Chiar dacă această carte s-a născut în special cu gândul la rețetele sașilor transilvăneni, ea nu neglijează alte feluri de mâncare, care și-au câștigat în alte țări și culturi o tradiție cetățenească. În acest domeniu al artei culinare nu ar trebui să existe rețete pe care casnicele din alte țări să nu le încerce.”

Iată rețeta așa cum a apărut în volumul “Bucătăria transilvăneană”:

[directions title=”Prăjitură din Frankfurt (mâncarea preferată a lui Goethe)”]

  1. 1/2 kg de migdale curățate de coajă se macină cu un pic de apă de trandafiri, se adaugă 1/2 kg de zahăr, se pune totul pe foc și se amestecă continuu, până când se usucă un pic migdalele.
  2. Într-un alt vas se pune totul la răcit, până a doua zi, acoperind vasul cu un șervet.
  3. A doua zi, se frământă migdalele pe o planșetă, împreună cu un gălbenuș de ou și 70 gr de făină, se întinde o foaie de grosimea a 2 lame de cuțit și se taie cu diverse forme.
  4. După ce se lasă biscuiții pentru 24 de ore la uscat, se întind pe o tavă ceruită și se coc la foc foarte mic.

[/directions]

Pentru patru porții, aveți nevoie de 500 g masă brută de marțipan, 150 g zahăr pudră, câteva picături de apă de trandafiri, care se poate procura de la farmacie, coaja rasă de la o lămâie și o formă de tăiat pe care o puteți procura cel mai bine de la Târgul de Crăciun din Frankfurt, cel puțin așa ne recomandă cei de la Frankfurt-tipp.de. De asemenea, se recomandă să preîncălziți cuptorul la 150 de grade, apoi să coaceți biscuiții până când capătă o culoare maro deschis. După ce se răcesc, vă puteți îndulci nemțește!

Frankfurter Brenten, desert tradițional din Frankfurt pe Main / foto: chefkoch.de

Răspunde