Ce-i al lor e al lor, vecinii bulgari se pricep la legume!
[ingredients title=”Ingrediente”]
- fasole boabe
- 1 ceapă
- morcovi
- 1 roşie
- 1 ardei gras verde
- 1 ardei kapia
- 1 ardei roşu uscat
- 1 ardei iute
- 2 linguri de ulei
- condimente specifice
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Fasolea se lasă la înmuiat în apă în jur de 6-10 ore. Apoi se spală şi se pune în oala de lut, lângă foc.
- Se adaugă 1 ceapă, morcovi, 1 roşie fără coajă, ardei gras verde, ardei roşu kapia, ardei roşu uscat pentru condimentare şi 2 linguri de ulei.
- Apa din oală fiind rece, fierberea se va face treptat. La început, vasul se va pune lângă vatră, la foc mic, iar pe măsură ce apa se încălzeşte, vasul se va apropia puțin câte puțin, până va ajunge la foc mare.
- Se lasă la fiert în jur de 4-5 ore. La sfârşit, când mâncarea este gata, se adaugă ardei iute şi un condiment specific bulgăresc (ce se aseamănă cu menta) și care îi va da un gust deosebit preparatului.
- Se serveşte cu carne de porc, friptă separat.
[/directions]
Această rețetă bulgărească a fost culeasă de Karla Roșca, muzeograf la Muzeul ASTRA din Sibiu, de la Rositsa Bineva şi Veselin Damyanov, din Gabrovo – Bulgaria, în anul 2015, și este publicată în cartea „Povești din bucătăria olarului” (Ed. Astra Museum, 2016).