Elisabeth Rosenauer, o inimă care bate de nouă decenii pentru Transilvania! Elisabeth Rosenauer, o istorie vie a ultimilor landleri din Sibiu / foto: Mihai Colibaba

Elisabeth Rosenauer, o inimă care bate de nouă decenii pentru Transilvania!

Doamna Elisabeth Rosenauer, o istorie vie a minorității germane din Sibiu, împlinește astăzi venerabila vârstă de 90 de ani.

Elisabeth Rosenauer, născută Fleischer, pe 26 mai 1930, provine dintr-o cunoscută familie de landleri din satul Neppendorf, astăzi cartierul Turnișor al Sibiului. A lucrat o viață întreagă în turism și a rămas apropiată acestui domeniu, fiind curator al colecției muzeale de bunuri săsești din Transilvania, de la Palatul Brukenthal din Avrig, și colaborator de nădejde al Muzeului ASTRA din Sibiu de mai bine de un deceniu.

Prin munca sa, promovează și susține moștenirea culturală a sașilor și a landlerilor din zona Sibiului, încredințată că Transilvania va fi „patria dulce” și pentru generațiile viitoare. „Inima lor tot aici a rămas… și va rămâne tot timpul. Sunt sută la sută convinsă, pentru că în toată lumea s-a întâmplat treaba asta că, dacă au plecat undeva, atunci a doua sau a treia generație încearcă să-și caute rădăcinile. Asta se va întâmpla și cu sașii care au plecat din România”, spunea sibianca, într-un interviu pentru Strada Cetății acum un an.

De la Frau Rosenauer am aflat, pentru cititorii noștri, cum se pregătește minunata turtă dulce săsească (Lebkuchen) sau vuțânele (Wuzerl) și multe alte povești cu gust pentru care încă o dată merită să îi mulțumim!

„De-a lungul anilor, Frau Rosenauer, așa cum o numesc colegele din cadrul Departamentului de Etnografie Săsească ‘Emil Sigerus’, le-a fost mereu alături, susținându-le în toate evenimentele organizate – expoziții, ateliere de broderie, ateliere culinare, seri culturale – care fac referire la cultura sașilor și landlerilor. Menționăm aici doar câteva dintre activitățile la care doamna Rosenauer, îmbrăcată în frumosul costum săsesc de sărbătoare, ne-a onorat cu prezența, având mereu un discurs ferm în ceea ce privește conviețuirea celor două etnii în zona Sibiului: ‘Spaţiul de locuit’, ‘Satul transilvănean’ (2010), ‘Costumul săsesc de sărbătoare. Podoabe – eleganță și simplitate’ (2011), ‘Landleri printre sași’ (2014). Bazarul de Paște organizat în anul 2019, în cadrul gospodăriei de viticultori sași din Șeica Mică a Muzeului în aer liber, sau atelierele gastronomice demonstrative organizate în cadrul festivalului ASTRA Multicultural din anii 2018 – 2019, sunt doar câteva din evenimentele la care Frau Rosenauer ne-a onorat cu prezența. Echipa Muzeului ASTRA o felicită, dorindu-i sănătate și multe împliniri!”, transmite conducerea Muzeului ASTRA.

Elisabeth Rosenauer / foto: Muzeul ASTRA

One thought on “Elisabeth Rosenauer, o inimă care bate de nouă decenii pentru Transilvania!

  1. Toata stima Doamna Rosenauer,

    De mic copil am avut o stima deosebita pentru sasi si de aceea ma uitam la emisiunea in limba germana,ce era Vinerea dupa masa.Admiram gospodariile lor, portul popular, harnicia, curatenia , traditiile si muzica lor si mai ales unitatea de care au dat dovada de secole.
    Reteta Wuzerl, mi-a adus aminte cum imi facea mama , dar se numea diferit , mama fiind maghiara dar a invatat multe retete de la bunica ei care era svaboaica. Ii spunea in ungureste angyal b……. adica …a ingerasului. Dupa reteta mamei am facut si gomboti cu prune care de fapt cum spune si doamna asta simpatica e cam la fel. !!! In curand voi face si wuzerl . Multumesc si multa sanatate !!!

Răspunde