Cultură în natură

Cultură în natură

Cea mai bună veste de Ziua Internațională a Familiei: Muzeul ASTRA vă așteaptă din nou, cu mic, cu mare, să cunoașteți natura și tradițiile!

După două luni în care muzeele au fost închise, Muzeul în aer liber a primit astăzi primii turiști, odată cu încheierea stării de urgență.

Cosmin Călinescu, purtător de cuvânt: „Muzeul ASTRA a înregistrat astăzi, în ziua redeschiderii, un număr de 338 de vizitatori.”

Tineri, vârstnici și familii cu copii au ales să-și petreacă ziua de 15 mai în Dumbrava Sibiului, unde surpriza cea mai mare a fost zona noilor alei senzoriale.

„Ne-am inspirat din conceptul aleilor senzoriale practicat în Occident și l-am adaptat la materialele din zona noastră, n-am adus esențe din alte zone. Folosim acest cadru natural. Sibiul are pământ galben foarte bun pentru cărămidărie, mai ales pe Valea Hârtibaciului și pe Valea Târnavei, pentru producția de cărămidă și țiglă, lemnul de stejar specific din zona colinară și rășinoase specifice zonei alpine, nisipul de coastă, nu de râu, pietrișul și scoarța de copac”, explică managerul Muzeului ASTRA, Ciprian Anghel Ștefan.

În ultimii ani, muzeul a decis să ofere publicului vizitator și alei alternative. Ei se pot deplasa pe alei de lemn, alei pietruite sau alei din pământ. Aleile din lemn încep din zona unui pod acoperit din Gura Râului, monument expus în Muzeul în aer liber. Traseul continuă în lunca Muzeului ASTRA, un spațiu care leagă două peisaje simbolice ale României – Delta Dunării și peisajul montan al Carpaților. Următorul spațiu de interacțiune al aleilor senzoriale este Etno Tehno Parc, unde frecvent se desfășoară ateliere interactive specifice, puse în scenă de meșteri și animatori culturali.

Aleile senzoriale măsoară peste 2 kilometri. Amenajarea lor a început în urmă cu doi ani cu partea construită din lemn, iar bucata amplasată în pădure a fost realizată în toamna anului trecut.

Prezentă la redeschiderea muzeului, Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, i-a felicitat pe angajații muzeului și a lansat o invitație tuturor sibienilor să-și reia vizitele în Dumbravă.

Programul zilnic de vizitare a Muzeului ASTRA în perioada verii este între orele 8.00 și 20.00.

Pentru siguranța angajaților și a publicului, au fost montate panouri din plexiglas în zonele de casierii, la cele trei intrări în Muzeul ASTRA, distanțiere autocolante la casierii și la intrări, au fost amenajate șase puncte cu dezinfectant, au fost amplasate panouri informative cu normele sanitare și de distanțare socială recomandate de INSP și au fost realizate materiale video informative despre cum se poate efectua în siguranță o vizită la muzeu.

Răspunde