O afecțiune frecvent întâlnită la copii și la persoanele în vârstă este lipsa poftei de mâncare sau anorexia.
Aceasta poate avea multiple cauze, cum sunt: anaciditatea gastrică, alimentația defectuoasă, infecții provocate de bacterii, virusuri, ciuperci patogene, viermi intestinali, protozoare (lambliaza) ș.a.

În cazul în care anorexia este datorată insuficienței de suc gastric și intestinal, unele preparate obținute din plante cu conținut de substanțe amare pot fi un remediu eficient și fără reacții adverse al acestei afecțiuni.
În continuare, vă prezint cele mai importante plante medicinale cu conținut de substanțe amare, care au fost folosite la prepararea unor medicamente valoroase pentru stimularea apetitului.
Speciile de gențiană, Gentiana lutea, Gentiana punctata, Gentiana asclepiadea, răspândite în flora țării noastre, sunt astăzi pe lista plantelor protejate, deoarece în trecut au fost recoltate în mod abuziv pentru export și pentru a preveni dispariția lor, s-a recurs la această metodă. În scopuri terapeutice, de la ghințură, se utilizează rădăcinile (Gentianae radix), care conțin principii amare și xantone, cu acțiune tonică, stimulentă a poftei de mâncare, aperitiv și ușor sedativ.
O altă plantă cu conținut de principia amare este fierea pământului (Centaurea umbellatum), de la care se utilizează părțile aeriene (Centauri herba), care are efect tonic, stimulent al motilității gastrice și intestinale și al circulației sanguine la acest nivel.
Rădăcina de cicoare (Cichori radix), conține o serie de substanțe active valoroase, ca: principia amare, acid cicoric, acid cicoreic, flavonozide ale luteolinei, apigenolului și cvercetolului. Datorită acestor substanțe bioactive, preparatele obținute din rădăcină de cicoare au efect tonic, stomahic, aperitiv, spasmolitic, coleretic și colecistokinetic. Efectul coleretic înseamnă că cicoarea stimulează secreția biliară a ficatului, iar colecistokinetic, de contracție mai accentuată a colecistului și de eliminare secundară a bilei.