Chef Bogdan Roman ne propune o rețetă care pune în valoare ciupercile sălbatice.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 500 g piept de pui (sau pulpe dezosate)
- 1 kg ciuperci proaspete
- 1 ceapă mare
- 4-5 căței de usturoi
- o lingură de făină
- 250 ml lapte
- 100 ml smântână pentru gătit (opțional)
- ulei de măsline
- sare
- piper
[/ingredients]
Chef Bogdan Roman:“Rețeta această este una clasică de ciulama, ușor îmbunătățită după gustul și priceperea mea. Am folosit ciuperci de pădure (buchetare), dar voi puteți folosi orice fel de ciuperci, cu condiția să fie comestibile.”
[directions title=”Mod de preparare”]
- Ca întotdeauna, începem cu spălatul și curățatul ingredientelor.
- Tăiem carnea de pui în fâșii lungi de 4-5 cm.
- Călim carnea împreună cu ceapa în ulei de măsline. Asezonăm cu sare și piper.
- Ciupercile trebuie tăiate felii și călite în ulei de măsline. Le lăsăm pe foc până ce își vor lăsa mult lichid. Atunci punem puiul călit, capacul și le fierbem înăbușit câteva minute bune.
- Adăugăm laptele și făina și amestecăm bine, să nu facă cocoloașe, eventual și 100 ml de smântână pentru gătit (grăsime 30%).
- Fierbem totul câteva minute bune și mai adăugăm lapte sau apă dacă se îngroașă prea tare. Până avem un sos gros, omogen și fluid. Verificăm de sare și piper.
- Presărăm un vârf de cuțit de nucșoară, oprim focul și adăugăm usturoiul tocat fin.
- Servim lângă o mămăliguță fierbinte și un pic de pastă de ardei iute.
[/directions]