Bucăți suculente de porc, frăgezite cu bere într-un vas de ceramică de cea mai bună calitate!
„Olarii sunt singurii meșteșugari care pot găti în vasul pe care l-au ars. În primul rând, ei ‘coc’ (ard) vasul, după care gătesc în el. Toată lumea știe că pentru o mâncare bună nu sunt necesare doar ingrediente proaspete, ci este important și un vas bun”, spune Karla Roșca, muzeograf la Muzeul ASTRA din Sibiu.
Rețeta pe care v-o dezvăluim astăzi a fost publicată în cartea „Povești din bucătăria olarului” de Karla Roșca. Sibianca a cules-o în 2013 de la meșterul olar Csibi Csaba, din Barla, județul Sălaj.
Ceafă și ciolan afumat la cuptor
Ingrediente
- 1 kg ceafă de porc
- 1,5 kg ciolan afumat
- cartofi
- 200 ml bere
- ulei
- frunze de pătrunjel
- sare
- piper
Mod de preparare
- Se condimentează ceafa de porc cu sare şi piper.
- Se pune uleiul la încins într-o oală.
- Se adaugă carnea şi ciolanul afumat.
- Peste carne se pun 200 ml de bere şi se lasă la fiert.
- Când carnea devine moale, se ia capacul de pe oală şi se pune să se coacă, în cuptor.
- Se serveşte cu cartofi fierți condimentați cu sare şi piper, peste care se presară pătrunjel verde.