18 tablouri realizate de artistul sibian Peter Connerth, din colecţia Muzeului de Artă Contemporană, se îmbină cu gustul dat de 15 chefi din Austria, Irlanda, Italia, Malta, Libia, Slovacia, Ungaria şi România.
Muzeul Național Brukenthal ne invită să „gustăm” o nouă expoziţie stradală, intitulată „Brukenthal Contemporan: culoare şi gust”, un experiment inedit în care creaţia culinară ilustrează și completează arta plastică. Proiectul își propune să realizeze încă un pas în descrierea complexei relații dintre vizual și gustativ, de această dată urmărind nu asocierea elementelor de bază (culoare – gust), ci produsul artistic finit.
Sabin Adrian Luca, director general Muzeul Brukenthal: „Pornind de la afirmația lui Edouard Manet «culoarea este o problemă de gust», proiectul Brukenthal Contemporan își propune să traducă în practică asocierea dintre vizual și gustativ, dintre creația plastică și creația culinară, în context contemporan, prin intermediul experimentului.”
Experții artei culinare sunt invitați să găsească zone comune cu pictura contemporană, de la elemente precum linie, formă, culoare și textură, la principiile compoziționale precum echilibru, contrast, ritmicitate, unitate/varietate etc.
În acest sens, au fost selectate 18 lucrări realizate de Peter Connerth. Aflate în colecția de artă contemporană a Muzeului Național Brukenthal, compozițiile constituie structuri cromatice complexe, cu nuanțe multiple, consistente, angajate în armonii și contraste puternice, menite să răspundă interogațiilor fiecărui privitor. Potrivit lui Connerth, „un tablou este, de fapt, o oglindă a celui care îl priveşte. El va trezi fiecăruia acele emoţii, acele gânduri, acele idei… pentru care este pregătit de propria experienţă.”
Născut la Sibiu în 1939, Peter Connerth a părăsit România în 1961, stabilindu-se în Elveţia. În 2015, artistul a deschis duplexul expozițional „Abstracţii ritmice” la sediile Muzeului Național Brukenthal. Cu această ocazie, Connerth a donat muzeului peste 100 de lucrări de grafică şi pictură, în valoare de aproximativ 400.000 de franci elveţieni. Din acest fond au fost selectate lucrările de referință cuprinse în proiectul „Brukenthal contemporan”.
Conceptul proiectului „Brukenthal contemporan: culoare și gust” continuă asocierea tematică dintre gastronomie și colecțiile muzeului, ajungând în zilele noastre, după ce a explorat, în proiectele precedente, epoca medievală și cea baroc. Din nefericire, etapa de desfășurare a coincis cu criza determinată de evoluția pandemică a noului coronavirus, îngreunând cercetarea culinară, odată cu izolarea fizică și închiderea restaurantelor. Cu toate acestea, proiectul a dobândit o deschidere specială prin ajutorul național și internațional oferit de 15 chefi și mixologiști: Maria și Ionut Aparaschivei (România), Miki Apostolo (Italia), Paul Bajada (Malta), Adam Bencze (Austria), Jozef Breza & Slavomira Rascovik (Slovacia), Andrei Chelaru (România), Peter Connerth (Elveția), Cristi Dăscăleanu (România), Robbie Dunne (Irlanda), Attila Galambos (Ungaria), Zohair Getlawe (Libia), Petra Hianu (România), Martin Miklosik (Slovacia), Horia Simion (România) și House of Ellixirz (România).
„Acest proiect face parte dintr-un amplu «meniu» care a debutat cu reţete ale bucătăriei Evului Mediu în 2018 şi ale Barocului în 2019″, menționează Alexandru Chituță, șeful secției Marketing din cadrul Muzeului Național Brukenthal.
Avându-și originile în arta antică greco-romană și în Evul Mediu, natura statică a evoluat într-un gen distinct spre sfârșitul secolului XVI, fiind considerată deosebit de importantă, până în zile noastre. Ca formă a artei, natura statică a îngăduit artistului libertatea de a experimenta; astfel, în secolele XV și XVI, pictorii au început să folosească fructe sau mâncare drept subiect, o categorie în general cunoscută ca natură de „bucătărie și piață”, importantă nu doar pentru valoarea artistică și decorativă, ci și pentru cea documentară.
În ultima vreme, Muzeul Național Brukenthal a coordonat o serie de proiecte co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, având ca subiect bucătăria în perioadele Evului Mediu și Barocului, ilustrate prin picturile și obiectele din colecțiile instituției: „Bucătăria la curtea princiară a Transilvaniei în secolul XVI” (2018) și „Palatul cu două bucătării: experiențe culinare baroc la reședința Guvernatorului Transilvaniei” (2019).