Armurariul este cea mai importantă plantă medicinală utilizată în tratamentul afecțiunilor hepatobiliare, care se poate cultiva și în România, în condițiile pedo-climaterice specifice din sudul țării.
Principiile active sunt localizate în cariopsele semințelor de armurariu, care conțin între 1,5-3% flavonoide lignanice, cunoscute sub denumirea de silimarină, formate din silibină, silicristină și silidianină. Semințele de armurariu sunt bogate în ulei gras, circa 20-30%, cu un conținut ridicat de acizi grași nesaturați (acid linoieic, acid oleic), alături de proteine, tocoferol, steroli ș.a.
Substanțele active din compoziția semințelor de armurariu au un efect hepatoprotector confirmat prin numeroase studii clinice. Produsele farmaceutice cu conținut de extracte standardizate în silimarină au capacitatea de a favoriza regenerarea celulelor hepatice, ceea ce recomandă utilizarea lor în: hepatite acute și cronice, ciroze hepatice, insuficiență hepatică, intoxicații ș.a.
Preparatele obținute din armurariu se găsesc sub diverse forme farmaceutice solide (tablete, capsule), dar se poate folosi și infuzia, care datorită concentrației scăzute de principii active din compoziția sa are efecte terapeutice mai reduse.