Supa de vișine este un preparat emblematic al alimentației țărănești din Transilvania în ultimii 500 de ani.
Îl regăsim descris în „Cartea de bucate a bucătarului-șef al principelui Transilvaniei”, scrisă în a doua jumătate a secolului al XVI-lea.
În mod tradițional, în bucătăria maghiarilor întâlnim supele dulci de fructe, după cum arată Karla Roșca, muzeograf la Muzeul ASTRA din Sibiu, în cartea „Povești din bucătăria olarului” (Editura Astra Museum, 2016).
„Supa de vișine se poate mânca rece, de la frigider, sau călduță. Adeseori se servește împreună cu gris prăjit – un gris fiert cu apă sărată (ca mămăliga) din care se rup bucăți care se prăjesc în tigaie, cu unt topit, până se rumenesc. Aceste găluşte prăjite de gris se pun pe marginea farfuriei cu supa de vișine și sunt foarte gustoase”, recomandă Karla Roșca.
Supă de vişine
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 200 g vișine
- 20 g zahăr brun
- 10 g amidon
- 400 ml apă
- 1 felie lămâie
- 50 ml frișcă naturală
- un praf de sare
- un praf de scorțișoară
- 5 cuișoare
- vanilie
- frunze de mentă
- frișcă (opțional)
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Se spală vișinele, se curăță și se scot sâmburii.
- Într-o oală se pune apa, se adaugă vișinele și se pun la fiert. Se asezonează cu sare, praful de scorțișoară, batonul de scorțișoară, 1-2 felii de lămâie, cuișoare și miezul a 1-2 cm de baton de vanilie. Când fierbe, se adaugă și zahărul.
- Se amestecă amidonul cu 3-4 linguri de apă, până se omogenizează. Acum este momentul în care se scot feliile de lămâie, batonul de scorțișoară și cele 5 cuișoare. Se adaugă frișcă naturală (smântână dulce pentru gătit) și se amestecă în continuu, până se omogenizează (durează câteva secunde).
- Ultimul adăugat este amidonul desfăcut. Se lasă să mai fiarbă o dată și se stinge focul.
- Supa de vișine se servește cu frișcă naturală bătută și/sau cu frunze de mentă.
[/directions]