Supă de agrișe

Supă de agrișe

Foarte apreciate în gastronomia transilvăneană, agrișele conțin de 20 de ori mai multă vitamina C decât portocalele.

Proprietățile medicinale ale acestor fructe le recomandă pentru numeroase afecțiuni, inclusiv cele respiratorii, sau pentru tratarea infecțiilor.

Scriitoarea sibiancă Dagmar Dusil redă o veche rețetă săsească de supă de agrișe în cartea sa „Privind înapoi prin fereastra bucătăriei” (Editura „Curtea Veche”, București, 2013):

100 g de slănină albă și o ceapă se toacă mărunt. Apoi, se adaugă rădăcinoase tăiate mărunt (morcov și rădăcină de pătrunjel), se umple oala cu apă și se adaugă o bucată frumoasă de carne de porc (de preferat mușchiuleț fraged). Totul se fierbe până ce se frăgezește carnea. Apoi, se strecoară printr-o sită. Zeama se pune iar pe foc și se adaugă agrișele conservate (se poate folosi și compot de agrișe). Apoi se separă niște ouă (câte preferați) și se adaugă albușul fiert în zeamă. Între timp, gălbenușurile se bat cu multă smântână. Dacă zeama a ajuns din nou la fierbere, iar albușul s-a întărit, supa se ia de pe plită. Se adaugă gălbenușurile bătute cu smântână din belșug. Se potrivește cu sare și zahăr.

Răspunde