Supa cremă de țelină este o componentă a gastronomiei universale, care, pe lângă faptul că este deosebit de gustoasă, este și foarte sănătoasă.
„Nu cred să existe vreo supă cremă care să îmi placă mai mult decât cea de țelină”, mărturisește chef Nicolaie Tomescu.
Supă cremă de țelină
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 3 rădăcini de țelină
- 2 cepe
- 3 morcovi
- 1 cartof mare
- 300 g smântână
- 100 g parmezan
- sare
- piper
- 2 l apă
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Se curăță toate legumele, se spală și se toacă în cuburi mari. Se pun la fiert împreună, în apă clocotită cu sare.
- Când sunt bine fierte, se scurg, se înlătură ceapa și 3/4 din morcovi, iar restul ingredientelor se transformă în piure cu ajutorul unui blender, adăugând, treptat, și din supă.
- Se adaugă smântâna și parmezanul ras și se potrivește gustul de sare și piper.
- Supa cremă se servește cu pâine prăjită și „franjuri” de țelină caramelizate.
[/directions]
La țelină, legumă și plantă condimentară valoroasă din familia Apiaceae, deosebim varietatea pentru rădăcină, pentru pețiol și cea pentru frunze. Țelina este originară din bazinul Mării Mediterane, de unde s-a răspândit în toată Europa, fiind una dintre legumele cultivate în cantități uriașe, în diverse zone ale globului pământesc.
Planta conține un ulei esențial care-i conferă mirosul și gustul specific, glicozide flavonice, vitamine, enzime, săruri minerale ș.a. Rădăcinile de țelină au un conținut redus de proteine și glucide. Țelina are numeroase efecte terapeutice: diuretic, carminativ, digestiv, stimulent al secrețiilor gastrointestinale, tonic, antireumatic, antigutos, afrodisiac ș.a. Semințele de țelină stimulează digestia, având și un bun efect carminativ, de eliminare a gazelor intestinale.
Atât frunzele, cât și rădăcinile și lujerii de țelină intră în compoziția diverselor mâncăruri, cum sunt: supe, ciorbe, salate, sosuri, maioneze, fripturi, preparate din carne și ouă și multe altele.
Țelina este folosită și la prepararea de sare condimentată, dar intră și în compoziția unor oțeturi și uleiuri aromate, care dau un gust și miros inconfundabil diverselor mâncăruri.