Șovârv – “un italiano vero”

Șovârv – “un italiano vero”

Oregano, cunoscut și sub denumirea populară de șovârv, este una dintre cele mai apreciate plante condimentare mediteraneene, fiind folosit cu mult succes în special în bucătăria italiană, greacă și spaniolă.

Șovârvul îl întâlnim și în flora spontană, dar, datorită cerințelor tot mai mari ale industriei alimentare și farmaceutice, planta este cultivată pe suprafețe întinse în țările cu climă caldă sau în grădini și sere la noi în țară.

În gastronomie, oregano este folosit la aromatizarea pastelor, preparatelor din carne, dar și la prepararea unor sosuri, supe și ciorbe și multe alte mâncăruri specifice mai ales bucătariei italiene.

În aromaterapie, dar și în gastronomie, utilizăm părțile aeriene ale acestei plante, sub formă proaspătă sau uscată.

dr. farmacist Ladislau Rosenberg | Doctor Natura

Șovârvul conține ulei volatil, bogat în compuși de natură fenolică (timol, carvacrol), care-i conferă bune calități antiseptice, împotriva diverșilor agenți patogeni (bacterii, fungi, virusuri, paraziți). Pe lângă ulei volatil, care este principiul activ cel mai important din compoziția acestei plante aromatice, părțile aeriene de șovârv mai conțin și substanțe amare, taninuri, săruri minerale ș.a.

În scopuri terapeutice, șovârvul se folosește pentru efectul său dezinfectant asupra florei microbiene, util mai ales în unele afecțiuni gastrointestinale (balonare, colită, entero-colită, diaree ș.a), dar și în unele afecțiuni ale cavității bucale (afte, gingivite, stomatite, angine ș.a) și ale căilor respiratorii superioare (faringite, laringite, traheite, bronșite, tuse de diverse cauze ș.a.).

Răspunde