Cartea de căpătâi a bucătăriei transilvănene acum mai bine de un secol descrie foarte bine pregătirea sarmalelor din carne de porc sau de vită, folosind foi de varză murată.
Mod de preparare
- Se îndepărtează cotorul căpățânilor de varză murată, se scot cu grijă frunzele mari și frumoase și se umplu cu carne de porc tocată, un ou, slăninuță, ceapă și orez spălat, sare și piper.
- Foile de varză se rulează împreună cu umplutura și se îndeasă la ambele capete cu degetul sau se leagă cu ață, astfel încât sarmalele să rămână strânse.
- Restul verzei se taie fideluțe.
- Fundul unei oale mari se acoperă cu șoriciul de la slănină sau cu slănină tăiată mărunt și oala se umple alternativ cu sarmale și varză tocată.
- Când oala este plină, se pune supa de carne deasupra și se lasă totul la fiert.
- La sfârșit, se adaugă 1/2 l de smântână, 4 gălbenușuri și un pic de făină.
Dacă folosiți carne de vită, aceasta trebuie să fie pe jumătate fiartă înainte de pregătirea sarmalelor.
Rețeta a fost publicată în 1897 de sibianca Elise Fröhlich, în cartea „Bucătăria transilvăneană”, la capitolul „Tocănițe și mâncăruri cu legume și carne”. „Aceste mâncăruri simple, dar intense, specifice sașilor transilvăneni, se găsesc în multe forme în Transilvania și sunt foarte iubite. Ele unesc superb legume sau fructe, carne și sosuri, se pot servi prin urmare foarte bine ca un singur fel de mâncare de prânz, pentru întreaga familie din clasa mijlocie”, notează autoarea.