Sărbători cu bine!

Sărbători cu bine!

Creștinii ortodocși sărbătoresc, duminică, 19 aprilie, Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

După ce s-au întors de la Înviere şi iau anafura, toţi ai casei trebuie să mănânce un ou roşu şi pască: să fie curaţi ca pasca şi sănătoşi ca oul.

Se spune că, în prima zi de Paști, este bine ca toată familia să mănânce din primul ou ciocnit, pentru a fi mereu împreună. Oul trebuie spart, curățat şi împărţit de către capul familiei. Potrivit tradiţiei, ouăle se ciocnesc în prima zi numai „cap cu cap”, în a doua zi, „cap cu dos”, iar în a treia zi „dos cu dos”. Nu se mănâncă oul cu sare, întrucât se spune că vei transpira tot anul.

Flăcăii din sat se pot duce în ziua de Paști cu flori la casa unde locuiește fata cea dragă, iar dacă sentimentul este reciproc, atunci fata, pentru a-și arăta consimțământul, trebuie să îi ofere băiatului un ou roșu.

În dimineața Paștelui, se crede că este bine să privești într-un vas cu apă neîncepută, dintr-o cană nouă, și așa vei avea vedere bună pentru tot restul anului. În ziua de Paști se așază o bucată mică de fier sub prag, drept protecție pentru casă.

Multe și frumoase sunt obiceiurile românești legate de cea mai mare sărbătoare a creștinătății…

Să nu lăsăm teama să ne întunece binecuvântarea pe care Domnul nostru ne-o dăruiește. Căci locul credinței este în suflet, iar lumina sfântă pogoară în fiecare casă unde El este chemat prin rugăciune.

Sărbători cu bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *