Rozmarinul, darul gastronomiei mediteraneene

Rozmarinul, darul gastronomiei mediteraneene

Rozmarinul este o plantă perenă din familia Lamiaceae, originară din zona Mării Mediteranee, care a fost folosită de milenii în scopuri medicinale, dar și culinare.

dr. farmacist Ladislau Rosenberg | Doctor Natura

Se cultivă pe suprafețe întinse în țări unde nu exista pericol de îngheț (Tunisia, Franța, Spania, Italia, ș.a), pentru necesarul industriei farmaceutice, cosmetice și alimentare. Numele de rosmarinus derivă din limba latină, însemnând „roua mării”.

În condițiile de climă de la noi din țară, această plantă aromatică valoroasă nu rezistă la temperaturile scăzute din timpul iernii, astfel că tufele de rozmarin trebuie protejate în sere.

De la rozmarin se utilizează frunzele tinere, recoltate imediat dupa înflorire (Folium Rosmarini), care conțin ca principiu activ ulei esențial, acid rozmarinic, substanțe amare, saponine, taninuri, săruri minerale ș.a.

Uleiul esențial de rozmarin are numeroase efecte benefice asupra organismului, printre care se remarcă: efectul coleretic-colagog, de stimulare a secreției biliare, efectul spasmolitic, carminativ și tonifiant gastrointestinal, antireumatic, anti-îmbătrânire ș.a.

Utilizarea în gastronomie a rozmarinului este foarte apreciată, deorece este o plantă condimentară folosită cu succes, îndeosebi în bucătăria franceză și italiană, pentru aromatizarea unor preparate din carne (vânat, miel, pui, pește), ciuperci, sosuri, marinade, tochituri și pentru prepararea oțeturilor și a uleiurilor aromatice.

Răspunde