Prima bucată de telemea, la loc de cinste pe masa de Paști

Prima bucată de telemea, la loc de cinste pe masa de Paști

De ce mâncăm pentru prima oară în an telemeaua proaspătă de oaie exact de Paști?

Explicația este cât se poate de simplă și naturală. Ne-o oferă specialiștii de la Muzeul ASTRA din Sibiu:

„Un cioban bun știe cum să «programeze» fătatul oilor, astfel încât pentru sfintele sărbători de Paști mieii să fie suficient de mari. Imediat după fătare, oile primesc atenție deosebită: adăpost mai bun și hrană îndestulătoare pentru a avea lapte să-și crească mieluții, căci, în această perioadă, laptele oilor le este destinat în exclusivitate. Omul nu se atinge de el, pentru că de felul în care sunt hrănite și grijite oile în tot acest timp depinde calitatea mieilor meniți să ajungă pe mesele noastre de sărbătoare. Primul muls și primul închegat al laptelui are loc abia după sacrificarea mieilor. Închegatul natural al laptelui se face prin utilizarea unor enzime de coagulare conținute în mod natural de stomacul mieilor neînțărcați. Acum se fac, pentru prima dată în noul an agricol, telemeaua, cașul proaspăt și urda. La numai 24 de ore după primul închegat, după ce a stat peste noapte în saramură, putem pune pe masă prima bucată de telemea nouă, puțin sărată și încă plină de zer”.

Telemeaua proaspătă de oaie face parte din meniul pascal tradițional, alături de ouăle roșii, drobul de miel și primele legume de sezon.

„Așa le-am pomenit, așa le ducem mai departe, indiferent de vremuri. Să nu uităm că alimentația urmează ritmul naturii și disponibilitatea fiecărui aliment obținut în mod tradițional este sezonieră”, adaugă reprezentanții muzeului.

Mai multe detalii despre telemeaua de Sibiu veți putea afla în cadrul expoziției „Atelier. Mâncarea tradițională”, în Pavilionul Muzeal Multicultural de la intrarea în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Răspunde