Mărginimea Sibiului are peisaje frumoase și oameni primitori, dar și bucate tradiționale delicioase!
Astăzi învățăm să pregătim cea mai gustoasă plăcintă cu brânză, după o rețetă din comuna Gura Râului.
Ingrediente
- pentru maia: 35 g drojdie, un pahar cu lapte
- pentru aluat: 1 kg făină, 1 linguriţă cu sare, 400 ml lapte, 3 ouă, un pahar cu vin alb, 75 g unt
- pentru umplutură: 800 g brânză frământată, 1 legătură de mărar, ulei pentru prăjit
Mod de preparare
- Se face maiaua din drojdie dizolvată într-un pahar cu lapte şi se toarnă peste ea un kilogram de făină şi o linguriţă de sare.
- Se frământă bine, se adaugă laptele, ouăle şi un pahar de vin alb.
- La sfârşit, se încorporează untul topit; nu se mai bate aluatul, doar se împăturește şi se presară puţină făină. Se lasă la dospit o jumătate de oră.
- Între timp, pregătim umplutura, amestecând brânză frământată cu mărarul tocat mic.
- Aluatul dospit se întinde nu foarte subţire, se taie în forme rotunde, se aşază umplutura în mijloc; se acoperă şi se presează la margini.
- Plăcintele se prăjesc în ulei încins, până când devin aurii.
Spor la treabă și poftă bună!
Rețeta a fost consemnată de cercetătorii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu, în cadrul unui proiect de cercetare derulat în anul 2015, în colaborare cu TV Paprika.