Nunta urzicilor

Nunta urzicilor

„Urzica se dă în gura foamei”, spune un proverb românesc. Însă asta doar până în preajma Floriilor, când urzicile înfloresc și nu mai sunt bune de mâncat.

Perioada de înflorire a urzicilor se cheamă în popor „nunta urzicilor”. După această dată, urzicile rămân folositoare ca plante de leac, dar nu mai pot fi consumate. Nunta urzicilor cade, după unele tradiții, în duminica de Florii, alții spun că este de Buna Vestire, iar alții sunt de părere că ar fi în Joia Mare. Cert este că, dintotdeauna, mâncarea de urzici tinere este nelipsită în postul Paștelui pe meleagurile românești.

„Urzicile sunt foarte sănătoase, au un bogat conținut de vitamine și de fier. După ce se culeg, se spală bine cu apă rece, apoi se opăresc și după aceea sunt puse la fiert. După ce au fiert, se scurg de apă și se fac piure. În apa în care au fiert urzicile, se dizolvă două linguri de făină, se dă un clocot și apoi se adaugă urzicile, alături de care amestecul mai fierbe circa 10 minute. Deasupra se rade hrean sau se mănâncă cu mujdei de usturoi. Este obiceiul ca, înainte de a băga în gură prima îmbucătură, să zici: «Bucate nouă în gură veche!»”, povestește profesoara Aurelia Rusu, din Mediaș, în cartea sa „Gătim împreună în Casa Baronului”.

Apa în care au fiert urzicile este foarte bună de băut, ne asigură doamna Aurelia Rusu. De altfel, ea recomandă, în această perioadă, să pregătim ciorbă de urzici: „Urzicile domină autoritar primăvara, alături de lobodă, ștevie și măcriș. Vă trebuie un litru de borș, o jumătate de kilogram de urzici, o ceapă, două linguri de orez, o căpățână de usturoi, o lingură de hrean, proaspăt ras, leuștean și sare. Spălați bine urzicile, le opăriți și le tocați. Ceapa se taie cât mai mic, usturoiul se toacă fin. Puneți la fiert într-un litru de apă. După un sfert de oră, adăugați orezul bine spălat. După alt sfert de oră, cât s-a fiert orezul, adăugați borșul și hreanul. Mai lăsați pe foc mic un sfert de oră și, la sfârșit, puneți leușteanul tocat mic. Sărați după gust. Borșul poate fi făcut și cu ștevie, lobodă sau măcriș, dar să adăugați și morcov de la bun început.”

Răspunde