Mărarul, un condiment aromat care favorizează digestia

Mărarul, un condiment aromat care favorizează digestia

Frunzele de mărar sunt utilizate într-o mare diversitate de mâncăruri, cărora le dau savoare, gust și aspect deosebit.

Mărarul este o plantă anuală din familia Apiaceae, care este originară  din sud-vestul și centrul Asiei, de unde s-a extins ulterior pe toate continentele. În zilele noastre, mărarul este cultivat în întreaga lume, pe suprafețe întinse, ca plantă condimentară și aromatică. Mărarul este menționat ca plantă cu efecte vindecătoare în papirusul Ebers și îl întâlnim în lucrările celebrului medic din Antichitate, Dioscoride.

dr. farmacist Ladislau Rosenberg | Doctor Natura

Frunzele de mărar conțin numeroase principii active, cu efecte benefice asupra organismului uman, printre care amintim: ulei volatil, flavone, steroli, glicozide, umbeliferonă, vitamine (A, B1, C), săruri minerale cu conținut ridicat de potasiu ș.a.

Uleiul volatil, obținut prin distilarea cu vapori de apă a frunzelor de mărar, are efect carminativ, favorizând eliminarea gazelor intestinale, de combatere a flatulenței și de stimulare a poftei de mâncare, fiind indicat la persoanele care suferă de anorexie, digestie lentă ș.a.

Mărarul este una dintre cele mai utilizate și apreciate condimente în bucătaria de pe meleagurile noastre, fiind folosit cu succes la prepararea diverselor: supe, ciorbe, sosuri, salate, mâncăruri din legume (dovleac, varză, castraveți, ciuperci ș.a), brânzeturi, oțeturi și uleiuri aromate ș.a.


Răspunde