Mâncare de dovleac

Mâncare de dovleac

Calitatea şi – înainte de toate – dulceaţa dovleacului sunt hotărâtoare pentru calitatea mâncării, spune scriitoarea sibiancă Dagmar Dusil, care a publicat această rețetă în cartea sa „Privind înapoi prin fereastra bucătăriei”.

Pentru mâncarea de dovleac aveți nevoie de: o felie groasă de dovleac, șase cartofi, trei linguri de ulei, niște apă, sare şi piper negru, șase felii de slănină.

Se taie dovleacul sub formă de cubuleţe. Cartofii trebuie tăiaţi în felii nu prea subţiri. Se pune uleiul într-o cratiţă. Într-o parte se pun cubuleţele de dovleac, în cealaltă parte, feliile de cartofi. Totul se condimentează cu sare şi piper, se adaugă ceva apă. Se acoperă totul cu feliile de slănină. Se pune cratiţa la cuptor timp de 30-40 de minute, la 200° C. În cazul în care slănina devine prea crocantă, se acoperă la un moment dat cu o folie de aluminiu.

„La mâncarea asta se potriveşte de minune un Riesling demisec”, adaugă autoarea.

În aceeași carte am găsit o altă rețetă fină: piure dulce de dovleac. „Dovleacul tăiat în bucăţi este înăbuşit într-un vas cu apă şi apoi făcut piure cu un blender. Piureul este îndulcit cu zahăr vanilat şi servit cu smântână dulce”, descrie Dagmar Dusil.

Cartea „Privind înapoi prin fereastra bucătăriei” (Editura Curtea Veche, București, 2013) se găsește la librăria Humanitas „Constantin Noica” de pe str. Nicolae Bălcescu din Sibiu.

Răspunde