Strada Cetății

Vești și povești să le-ndrăgești!

Florin Piersic revine la Sala Thalia, în stagiunea online a Filarmonicii de Stat Sibiu

timp de citire 2 min

Seria de concerte a Filarmonicii de Stat Sibiu – transmise pe internet sub genericul ”Stagiunea online” – continuă în această săptămână cu două evenimente prezentate publicului sibian în 2018 și 2019.

Astfel, joi, 16 aprilie, va fi transmisă înregistrarea suitei ”Peer Gynt” de Edvard Grieg, în care narator a fost actorul Florin Piersic, iar vineri, 17 aprilie, se va transmite integral Requiem-ul de W.A. Mozart la care, alături de muzicienii sibieni, pe scena Sălii Thalia a urcat corul Filarmonicii ”Transilvania” din Cluj-Napoca.

Filarmonica de Stat Sibiu a deschis luna februarie a anului 2018 cu un concert simfonic cu narator. Pentru prima dată în istoria instituției, Florin Piersic a urcat pe scena Sălii Thalia alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu pentru a interpreta rolul de narator din “Peer Gynt”. La pupitrul dirijoral s-a aflat maestrul Ilarion Ionescu-Galați. Reîntâlnirea cu acest eveniment este programată pentru joi, 16 aprilie, cu începere de la ora 19.

În Vinerea Mare, publicul este invitat să urmărească înregistrarea ”Requiem”-ului de Mozart, concert pentru care a fost invitat corul Filarmonicii ”Transilvania” din Cluj-Napoca. Evenimentul a avut loc în luna noiembrie a anului trecut, la exact 200 de ani de la premiera mondială. Alături de muzicieni din orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, condusă de dirijorul Stephen Smith (Elveţia), pe scenă au mai urcat soliştii Adina Pavăl (soprană), Melinda Duffner (mezzosoprană), Ovidius Şiclovan (tenor) şi Ruben Ciungan (bas).

”Requiem-ul de Mozart este una dintre cele mai mari creaţii ale geniului uman, un imn inspirat. Adâncimea şi seriozitatea, drama şi sublimitatea, atingerea şi strălucirea nu pot lăsa pe nimeni indiferent. Este scris în textul latin canonic al ceremoniei de rugăciune, începând cu cuvintele «Requiem aeternam» – «Eternal Rest» şi tradus în versete în poemul lui Thomas Chelansky (circa 1190 – 1260). Se presupune că autorul poemului a fost inspirat de liniile din masele ceremoniene, care sunt refracţia unui pasaj din cartea profetului biblic Zophia (1, 14-16)”, spune Adina Zaharia-Dombi, consultant artistic al Filarmonicii de Stat Sibiu.

Ambele concerte vor fi transmise pe pagina de Facebook și site-ul instituției de cultură, cu începere de la ora 19.

Lasă un răspuns